Marcați
Moldova, printre lideri în sectorul IT
31.01.2020, 15:52
Republica Moldova se poziționează în calitate de lider regional în domeniul tehnologiei informației. Declarația îi aparține prim-ministrului Ion Chicu și a fost făcută în cadrul Forumului internațional ”Viitorul digital al economiei globale”, care se desfășoară în Kazahstan. Șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău a vorbit despre facilitățile pe care le oferă țara noastră companiilor IT, fapt ce o plasează printe cele mai atractive și progresive din această industrie.

Deși este abia la cea de-a treia ediție, Forumul ”Viitorul digital al economiei globale” este considerat unul dintre cele mai prestigioase din lume. Evenimentul a întrunit în acest an experți și profesioniști de la 50 de companii din domeniu. Aceștia sunt unanimi în ideea potrivit căreia inteligența artificială a devenit indispensabilă vieții moderne. Subsecretarul general al ONU, Fabrizio Hochschild, a subliniat că noile tehnologii pot contribui substanțial la evoluția economiei și sferei sociale.

"Foarte des, instrumentele inteligenței artificiale pot diagnostica diferite boli sau unele forme de cancer, mult mai exact și mult mai ieftin decât ar face-o omul. Și companii din industria alimentară utilizează instrumentele inteligenței artificiale, pentru a diagnostica bolile și alți factori patogeni la plante. Instrumentele respective pot fi folosite pentru a face față provocărilor urbanizării. Vorbim aici despre rețele inteligente, automobile autonome", a spus Fabrizio Hochschild.

La rândul său, premierul Federației Ruse, Mihail Mișustin, a declarat că Uniunea Eurasiatică se impune ca lider mondial în domeniul inteligenței artificiale și că va implementa pe larg aceste tehnologii în procesul de consolidare a serviciilor publice și de dezvoltare a economiei.

"Rusia, în calitate de lider în domeniul tehnologiei digitale, este gata să împărtășească tehnologiile moderne și inovațiile cu partenerii din Uniunea Eurasiatică. Noi trebuie să avem o agendă comună în acest domeniu, pentru că informația digitală a devenit elementul cheie al concurenței globale. Noi nu trebuie să facem față acestei concurențe, ci trebuie să ieșim învingători. Cele patru libertăți de bază ale Uniunii sunt circulația forței de muncă, circulația capitalului, circulația serviciilor și mărfurilor. Ele trebuie să fie fortificate cu ajutorul unei platforme digitale comune", a specificat Mihail Mișustin.

Republica Moldova este gata să contribuie cu tot ce are mai bun la obiectivul comun de fortificare a industriei digitale în Uniunea Eurasiatică. Deși țara noastră are, deocamdată, doar statut de observator în cadrul UEE, potențialul ei în domeniul IT trezește interes sporit în rândul membrilor organizației. Premierul moldovean i-a informat pe experții mondiali că Republica Moldova se poziționează în calitate de lider regional în domeniul tehnologiei informației, grație unor avantaje pe care statul le asigură acestui domeniu.

"În special, vorbim despre specialiști calificați și poligloți, rețele cu acces de mare viteză la internet - Moldova face parte din topul celor 10 state cu acces de mare viteză la internet -, am asigurat acoperire pentru 98 la sută din teritoriul țării cu rețele mobile 4G, am asigurat facilități pentru acest business, iar industria IT este una prioritară pentru autorități. Guvernul acordă o atenție sporită acestui sector", a menționat Ion Chicu.

Grație condițiilor atractive, în Moldova își desfășoară astăzi activitatea peste 500 de companii din domeniul IT. 133 sunt s-au mutat la noi din alte țări. Între timp, anul trecut, pentru prima dată, Moldova a exportat servicii și produse digitale în volum mai mare decât vinuri și produse textile, a mai anunțat Ion Chicu. În încheierea discursului, premierul i-a invitat pe investitori să dezvolte proiecte digitale în țara noastră.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).