Marcați
Sistem de irigare vechi și distrus
29.01.2020, 16:03
Managementul defectuos al Agenției ”Apele Moldovei” a adus la degradarea avansată a sistemului național de irigare. Constatarea le aparține reprezentanților Curții de Conturi, care au făcut un audit privind performanța activității întreprinderilor din cadrul acestei agenții în perioada 2015-2018. Raportul arată că, la începutul anului 2019, ”Apele Moldovei” i-a transmis Agenției Proprietății Publice întreprinderi cu datorii salariale de 11,2 milioane de lei.

Auditorii Curții de Conturi au constatat că, în perioada 2015-2018, întreprinderile de stat din gestiunea Agenției ”Apele Moldovei” au irigat doar patru la sută din suprafețele planificate.

O altă constare vizează lipsa unei metodologii de determinare și aplicare a tarifelor pentru irigare.

Valentin Budeci, membru al Curții de Conturi:"Acest fapt a condiționat stabilirea neuniformă și aplicarea diferențiată a tarifelor de către Întreprinderile de Stat stațiunile tehnologice de irigare, care de cele mai multe ori nu acopereau cheltuielile minime pentru prestarea serviciilor de irigare. unele întreprinderi aplicând în anul 2018 ratife cuprinse între 5,18-12,81 de lei, care depășeau tarifele aplicate de către , care erau cuprinse între 3.00 - 4.50 de lei, agricultorii refuzând uneori încheierea contractelor cu Întreprinderile de Stat".

Auditorii Curții de Conturi au mai declarat că în subdiviziunile agenției au fost înregistrate multiple furturi.

Petru Rotaru, membru al Curții de Conturi:"Din perioada 2014 până în prezent s-au constat furturi de circa opt milioane de lei. Vorbim de valoarea de bilanț, pe când valoarea reală a acestor active, nefiind evaluată, putea să fie mult mai mare. De exemplu, la Cahul, avem țevi, plăci, pompe, motoare, în valoare de 5,9 milioane de lei".

Auditorii Curții de Conturi au mai constatat că, dintre stațiile de pompare, 29 se află în stare nesatisfăcătoare, nouă sunt distruse și doar cinci sunt în stare funcțională.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).