Marcați
Focar de gripă aviară în Ucraina
27.01.2020, 15:54
Republica Moldova a interzis, temporar, importul de păsări și de carne de pasăre din regiunea Vinnița, Ucraina. Un ordin în acest sens a fost semnat în data de 24 ianuarie de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în urma izbucnirii unui focar din gripă aviară înalt patogenă în această zonă a țării vecine.

Șeful Direcției Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vitalie Carauș, a declarat că restricțiile impuse la importurile din regiunea Vinnița, Ucraina, au fost necesare ca măsură de protecție împotriva introducerii și răspândirii gripei aviare pe teritoriul țării noastre.

Vitalie Carauș, șef de direcție Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor:"Sunt înalt patogene, care se pot transmite de la animale la om. De aceea, toate autoritățile veterinare, în caz de apariție a acestor ”ștam”-uri în efectivele de păsări, iau și cele mai radicale și mai dure măsuri. Am studiat toate legăturile comerciale pe care le avem cu zona respectivă și am decis să luăm niște măsuri de restricții temporare, pe perioada când această boală nu va fi eradicată. Este o măsură pur legală. Din zona respectivă nu va fi admisă pe o perioadă de 12 luni, din data când partea ucraineană va notifica că a ridicat restricțiile din zona respectivă".

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor i-a îndemnat pe agenții economici să depună cereri privind intenția de import a mărfurilor nu mai târziu de cinci zile lucrătoare la ghișeul unic al ANSA, pentru a analiza situația epizootică.

NTV Moldova


menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).