Marcați
ANRE: scumpirile nu sunt justificate
24.01.2020, 21:15
Recenta majorare a prețurilor pentru benzină și motorină nu este justificată. La această concluzie au ajuns reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Ei anunță despre organizarea, în curând, a controalelor la importatorii de produse petroliere. La rândul său, premierul Ion Chicu le-a solicitat ministerelor de profil să elaboreze, în termen de o săptămână, propuneri privind modificarea legislației, pentru a preveni scumpirile abuzive. Deciziile au fost anunțate la ședința de astăzi a grupului de lucru privind fluctuația prețurilor, creat la inițiativa președintelui Igor Dodon.

Echipa de experți din care fac parte membri ai Guvernului și ai unor agenții de stat va analiza săptămânal evoluția prețurilor pentru cele mai importante produse și servicii. La prima ședință, directorul ANRE, Ștefan Creangă, a informat că regulatorul de stat verifică doar un parametru, mai exact, respectarea ratei de de rentabilitate anuală de 10 la sută în activitatea petroliștilor. Aceasta poate fi însă ușor fentată prin creșterea exagerată a diferitor costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie pentru a interveni. Totuși, ANRE va desfășura controale, iar prima acțiune va fi examinarea declarațiilor vamale, a menționat Ștefan Creangă.

Mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient, susține Ștefan Creangă. La rândul său, reprezentantul Consiliului Concurenței, Viorel Moșneaga, a declarat că instituția încă analizează dacă au existat înțelegeri de cartel între petroliști.

Premierul a criticat activitatea Consiliului Concurenței, care are 130 de specialiști incapabili să identifice și să combată eficient înțelegerile de cartel.

"Eu cred că în situația actuală ceea ce a fost până la modificare a fost mai bine. Deci ei trebuie să vină, să argumenteze cheltuieli, să arate de ce și, având analiza evoluției pieței, ANRE-ul stabilește plafonul maxim al prețurilor, pentru a asigura concurența, dar să lăsăm la discreția agenților economici care activează pe o piață atât de importantă cu efecte asupra întregului lanț economic, eu nu cred că noi trebuie să continuăm cu aceasta, dar nu vreau să influențez decizia grupului. Haideți să analizăm, timp de o săptămână, să venim cu propuneri la acest capitol", a spus Ion Chicu.

Directorul ANRE susține că, potrivit rapoartelor prezentate de companiile petroliere, în 2019, niciuna dintre ele nu a depășit rentabilitatea de 10 la sută. Totuși, 15 dintre cei 123 de agenți economici nu au prezentat, deocamdată, rapoartele.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).