Marcați
Milioane cheltuite pe lux la ”Avia Invest”
24.01.2020, 20:43
Compania ”Avia Invest”, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, a cheltuit nejustificat milioane de lei, în loc să investească în întreprindere. Constatarea îi aparține Curții de Conturi, care a realizat un audit privind conformitatea încheierii și executării contractului de parteneriat public-privat în cazul Aeroportului. Raportul arată că, în ultimii cinci ani, ”Avia Invest” a transferat în avans zeci de milioane de lei pentru lucrări la Aeroport unor companii care nu au făcut nimic.

Auditorii Curții de Conturi au constatat că, în timp ce compania Avia Invest” se împrumuta la dobânzi mai mari de 14 la sută, le oferea unor firme împrumuturi fără dobândă.

Andrei Munteanu, membru al Curții de Conturi:"Avansurile acordate în perioada acestor ani au depășit suma de 1,7 miliarde de lei, iar veniturile ratate, calculate de auditorii Curții, având ca rată de bază aplicată de Banca Națională, se cifrează la aproximativ 370 de milioane de lei. Avansuri în sumă de zeci de milioane de lei, achitate în 2015, nu au fost restituite nici până astăzi, nefiind livrate nici bunurile pentru care au fost achitate".

Maria Șendilă, șefă de direcție, Agenția Proprietăți Publice: "S-a atenționat asupra acestui fapt în una din ședințele de monitorizare. Compania concesională spunând un motiv că, tehnologic, nu este posibil să îndeplinească condițiile contractului în care este stipulat că investițiile trebuie să fie toate în doi ani de zile, iar lucrările durează un timp mult mai mare și ei sunt nevoiți să facă investiții în avans. Ulterior, în patru ani de zile, să dea în exploatare aceste lucrări".

De asemenea, ”Avia Invest” a cheltuit milioane de lei pentru lucrări ce nu erau indicate în contract, au mai constatat auditorii Curții de Conturi.

Sergiu Știrbu, membru al Curții de Conturi: "Auditul a constatat că concesionarul a atribuit la investiții contractuale lucrări executate la obiecte care nu sunt indicate expres în contract - cafenele, ospătării, restaurante, în sumă totală de 38 de milioane de lei. Din acestea, construcția depozitelor de combustibili, pentru proiectul căruia s-au folosit 1,36 de milioane de lei, nu va mai putea fi realizat, deoarece locul amplasării acestuia nu va mai putea fi folosit, din cauza că în locul unei căi de rulare a fost construită o pistă de decolare și aterizare".

Auditorii au aflat că managementul companiei ”Avia Invest” a cumpărat o limuzină în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro.

Marian Lupu, președintele Curții de Conturi: "Mă uit la preț - aproape jumătate de milion de euro... Impresia este că nu doar că se mișcă pe șosele, dar trebuie și să zboare, la un asemenea preț. Întrebarea este: Care e rolul acestei investiții?"

Potrivit raportului Curții de Conturi, Aeroportul Internațional Chișinău se află la a doua etapă de modernizare, pentru care sunt necesare peste 115 milioane de euro.

Auditorii au mai constatat că, potrivit prevederilor contractuale, Comisia de Monitorizare a contractului de concesionare urma să se întrunească o dată pe semestru. Din 2014 până în 2016, aceasta a desfășurat însă o singură ședință. Președintele Igor Dodon a declarat, la începutul acestei săptămâni, că ”Avia Invest” urma să facă, până la finele anului trecut, investiții de 160 de milioane de euro, însă a investit doar 94 de milioane de euro, inclusiv 59 de milioane de euro din taxele plătite de pasageri.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).