Marcați
Proiecte pregătite de primari
21.01.2020, 18:17
Primarii salută inițiativele lansate de președintele țării, Igor Dodon, privind dezvoltarea infrastructurii în sate. Ei susțin că sunt gata să coopereze cu autoritățile centrale și să prezinte proiectele. Prioritare sunt cele ce vizează reabilitarea iluminatului public, evacuarea deșeurilor și construcția sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

Primarul satului Roșcani, raionul Anenii Noi, Constantin Morari, ne-a declarat că proiectele locale importante sunt imposibil de realizat fără sprijin din partea Guvernului, din cauza bugetelor mici.

Primarul Constantin Morari salută inițiativele lansate de șeful statului și spune că este gata să prezinte proiecte imediat ce va obține undă verde de la Guvern.

"Le salutăm, noi suntem gata să ieșim în întâmpinare. Ne bucurăm foarte mult, însă așteptăm ceva mai concret. Noi suntem gata să pregătim proiectele, să venim noi cu lucruri concrete, însă trebuie să știm în ce perioadă o să fie ele anunțate, de unde o să vină finanțarea, fiindcă toate astea necesită bani de care, din păcate, la noi localitățile nu dispun", spune el.

O altă localitate, aceleași probleme. În satul Ciobanovca, raionul Anenii Noi, sistemul de canalizare și stația de epurare s-au degradat de mai mulți ani. Aflată la primul mandat, primărița Valina Cușnir spune că proiectul de reabilitarea a sistemului de canalizare există și că este nevoie doar de finanțare.

"Avem un proiect pentru canalizare și pentru construcția unei stații de epurare, însă nu avem finanțare. Primăria nu poate face față unei sume atât de mari, pentru că prețul lucrărilor este de trei milioane de lei. La această stație de epurare vor fi conectate școala, grădinița, aceste blocuri. Vreau să spun că acolo sunt 49 de apartamente. La școala studiază 140 de copii, iar la grădiniță - 50 de copii. Desigur că și casele particulare vor fi conectate la acest proiect", spune ea.

Valina Cușnir susține că intenția șefului statului a de crea condiții mai bune în sate ar putea soluționa problema demografică a țării.

În componența comunei Ciobanovca intră satele Balmaz, Mirnoe și Troița Nouă. Potrivit primăriței Valina Cușnir, toate patru au nevoie de iluminat public, pentru că doar câteva străzi principale sunt dotate cu felinare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).