Marcați
Vor avea apă la robinet
17.01.2020, 16:29
11 localități din raionul Hâncești urmează să fie aprovizionate cu apă potabilă din sistemul centralizat, până la sfârșitul anului. Subiectul a fost discutat astăzi de către autoritățile locale într-o ședință cu premierul Ion Chicu. Este vorba de un proiect lansat în 2013, dar nefinalizat. Primarii susțin că tergiversarea a avut loc din cauza incapacității agentului economic contractat. Ședința a avut loc după ce președintele Igor Dodon a anunțat despre lansarea mai multor inițiative privind sporirea nivelului de trai în mediul rural.

Construcția din banii alocați de Fondul Ecologic a sistemului de apeduct pentru 11 localități din raionul Hâncești, aflate în lunca Prutului, a început acum șapte ani. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros, a declarat că, până acum, lucrările au fost executate în proporție de 70 la sută.

"Au fost semnate mai multe acorduri adiționale la contractul de implementare a proiectului, în rezultatul căruia a fost majorarea cu aproximativ 23 de milioane a costului proiectului. Au fost mai multe acorduri dubioase. Primul a fost cu privire la achitarea a 80% în avans din prima tranșă pentru procurarea utilajului și executarea lucrărilor, după care au urmat un șir de acorduri adiționale cu privire la includerea unor lucrări suplimentare. Am văzut că, de fapt, antreprenorul care a fost contractat nu avea capacitate financiară, ca să construiască acest apeduct, pentru că el solicita mereu sume în avans enorme", a spus Dorin Andros.

Participanții la ședință au declarat că există două căi de soluționare a problemei - fie rezilierea contractului cu antreprenorul, fie obligarea acestuia de a-și onora angajamentele.

Alexandru Botnari, primarul municipiului Hîncești:"Practic, un an de zile este de când apa din Prut a venit până în satul Cotul Morii, a arătat la toți că gata apa a venit și asta e tot. Este și zona Fundul Galbenei, este zona satul Negrea, satul Sofia, satul Bălceana, și, totodată, toate aceste 15 localități de la Prut. Agenții economici vin, participă la licitații, e ușor de cumpărat utilajul, au sustras banii de acolo și își fac interesele lor, dar, apoi, când merge vorba de dus obiectivele mai departe, motive diferite găsesc, că proiectul nu a fost corect, că expertiza nu-i bună".

Petru Cozlan, pimarul satului Cățeleni, raionul Hâncești:"Noi am fost dezamăgiți în domeniul dat, fiindcă atunci, în 2013, nouă ne spunea că timp de doi ani de zile, proiectul va fi dus la bun sfârșit. Locuitorii, cinstit să vă spunem, ne este rușine să mai ieșim să mai spunem ceva despre proiectul dat. Am asitat la multe trucuri de astea - iată, ce facem, cum facem".

La rândul său, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul va întreprinde toate măsurile pentru ca proiectul să fie finalizat. El a solicitat implicarea autorităților de specialitate, inclusiv a Agenției de Supraveghere Tehnică, încât lucrările să fie executate cu respectarea clauzelor contractuale.

"De exemplu, la Hâncești, 37 de milioane deja sunt investite și nu este finalitate. Dacă nu continuăm, riscăm să pierdem acești bani. Proiecte de acest gen avem și în Fălești, și în Șoldănești, peste tot în țară. Sunt multe proiecte lansate în domeniul aprovizionării cu apă, din păcate, au fost gestionate foarte deficitar. Noi trebuie acum să le revitalizăm, să le implementăm", a declarat Ion Chicu.

Valoarea proiectului de asigurare a cu apă potabilă a satelor din raionul Hâncești este de aproximativ 73 de milioane de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).