Marcați
Acces mai larg pe piața rusă
16.01.2020, 18:27
Mecanismul de extindere a accesului pe piața rusă, cu peste 200 de companii, va fi stabilit până la sfârșitul acestei luni. La un acord în acest sens au ajuns astăzi ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, cu șeful Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Rusiei, Serghei Dankvert. Întrevederea a avut loc la Berlin, în cadrul celui de-al 12-lea Forum Global pentru Alimentație și Agricultură.

În timpul discuțiilor, cei doi oficiali au convenit asupra stabilirii unui mecanism direct de coordonare a acțiunilor dintre ANSA și Rosselhoznadzor. De asemenea, partenerii din Federația Rusă i-au propus sprijin Moldovei în procesul de dezvoltare a capacităților instituționale ale ANSA, prin schimb de experiență pentru inspectorii locali. La rândul său, ministrul Ion Perju le-a mulțumit partenerilor ruși pentru deschidere.

”De la preluarea mandatului de ministru, mi-am asumat responsabilitatea de a crește numărul companiilor ce vor putea exporta în Federația Rusă. Împreună cu echipa ministerului, depunem toate eforturile, pentru a proteja interesele producătorilor și exportatorilor autohtoni. Așteptăm extinderea listei cu peste 200 de companii producătoare de fructe și legume, fără a fi afectată în vreun fel lista existentă a companiilor exportatoare. Or, aceasta este o suplimentare a precedentei liste”, a precizat Ion Perju.

Anterior, președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că lista produselor care pot fi exportate fără taxe în Rusia va fi extinsă, din 1 ianuarie. Este vorba de carnea de bovină, semințe de floarea-soarelui, zahăr, alcool etilic și mobilă. Acum, țara noastră exportă fără taxe vamale cinci categorii de mărfuri, inclusiv legume, mere, conserve și vinuri.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).