Marcați
Președintele, despre rezervele valutare
27.12.2019, 19:49
Cetățenii trebuie să cunoască ce se întâmplă cu rezervele valutare ale țării, care sunt păstrate pe conturi în țări străine. Declarația îi aparține președintelui Igor Dodon, care a precizat că cele trei miliarde de dolari ale Republicii Moldova sunt valorificate de alte țări în propriul interes, iar Moldova este nevoită să se împrumute cu dobânzi mari pentru a construi drumuri sau pentru a face alte investiții importante.

Potrivit președintelui Igor Dodon, cetățenii au dreptul să formuleze întrebarea dacă putem utiliza o parte din rezerva țării pentru proiecte de dezvoltare.

”Republica Moldova dispune de o rezervă valutară de peste 3 miliarde de dolari, care este plasată în afara țării, în mare parte, în hârtii de valoare emise de SUA, dar și de alte țări. Respectiv, moldovenii trebuie să cunoască exact ce se întâmplă cu banii lor, dacă o parte din acești bani poate sau nu poate fi utilizată pentru investiții care să le facă viața mai bună. Cetățenii noștri au dreptul să cunoască de ce ținem acești bani ai lor în străinătate, unde sunt valorificați pentru deficitul bugetar al altor țări, cu o dobândă aproape zero, în timp ce noi suntem nevoiți să luăm împrumuturi cu 1-2 la sută, pentru a construi drumuri sau a face alte investiții importante pentru infrastructură și dezvoltarea durabilă”, precizează Igor Dodon.

Președintele țării spune că cei care alimentează isterie în societate, legat de acest subiect, urmăresc descurajarea autorităților în acțiunile lor de identificare a unor noi mijloace pentru proiecte de infrastructură.

”Înainte de a lua credite, trebuie să ne asigurăm că utilizăm eficient toate resursele financiare interne și să nu ne îndatorăm la alte state, în timp ce banii noștri sunt inactivi sau, paradoxal, sunt utilizați de alte țări cu o dobândă zero. Cineva însă pare foarte deranjat că am făcut această solicitare și aceste emoții bizare ale opoziției încep să mă facă și mai interesat să aflu mai multe detalii, inclusiv despre modul în care este gestionată rezerva noastră valutară, dar în primul rând, cetățenii au dreptul să cunoască aceste informații”, a punctat șeful statului.

Igor Dodon le-a cerut instituțiilor responsabile să prezinte o analiză amplă privind situația rezervelor valutare și potențialul acestora. Președintele a anunțat că, în urma informațiilor pe care le va obține, va examina oportunitatea de a consulta public cetățenii în privința utilizării pragmatice a banilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).