Marcați
Bugetul municipal, aprobat în două lecturi
27.12.2019, 11:13
Veniturile bugetului municipal pentru 2020 vor depăși 4,3 miliarde de lei și vor fi în creștere cu 11% față de 2019. Cheltuielile sunt estimate la 4,6 miliarde de lei și sunt mai mari cu 9,4% față de anul curent. Proiectul bugetului adoptat în două lecturi de către consilierii municipali la ședința de joi, 26 decembrie, arată că deficitul bugetar va constitui anul viitor aproape 300 de milioane de lei, transmite IPN.

Șefa interimară a Direcției generale finanțe, Olesea Pșenițchi, a spus pe marginea prezentării proiectului de buget că majorarea unor taxe locale va aduce bugetului municipal venituri în sumă de 32 de milioane de lei. Din totalul veniturilor, 57% vor constitui transferurile, 29% – defalcările, 11% – veniturile proprii și 3% cele colectate.

Cheltuielile principale în 2020 vor fi direcționate în proporție de aproape 53% pentru învățământ. 14,3% vor merge către servicii în domeniul economiei, inclusiv transport. Aproape 10% din cheltuieli vor fi făcute pe segmentul de gospodărire a locuințelor și gospodăria serviciilor comunele, iar 9,2% pentru protecția socială. Totodată, 4,4% vor merge către cultură, tineret, sport și odihnă, 3,4% pentru investiții și reparații capitale, 3,3% pentru servicii de stat cu destinație generală, 1,6% pentru ocrotirea sănătății, iar 0,4% pentru apărare națională.

Transferul cu destinație specială la bugetul de stat va fi de 14 milioane de lei, reabilitarea străzilor va costa bugetul municipal 131 de milioane de lei, iar proiectele de eficiență energetică – 89 de milioane de lei. Pentru suburbii vor fi alocate 64 de milioane. Pentru programul municipal de lichidare a ghenelor de gunoi și amenajarea plafoanelor pentru colectarea separată a deșeurilor – 10 milioane de lei. Pentru grădinițe și licee au fost prevăzute peste 56 de milioane de lei, iar pentru dotarea spitalelor – 65 de milioane de lei.

Deficitul bugetar de aproape 300 de milioane de lei se preconizează a fi acoperit din vânzarea apartamentelor, împrumuturile externe pentru proiectele finanțate din surse externe, împrumuturile interne și externe, rambursarea împrumuturilor externe ale organizațiilor internaționale, rambursarea împrumuturilor recreditate și din soldul mijloacelor bănești format la contul bugetului municipal la 1 ianuarie 2020.

IPN

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).