Marcați
Investigație scheme.md
26.12.2019, 17:45
Aeroportul Internațional Chișinău este controlat mai departe de oamenii lui Șor și Plahotniuc și nu există niciun investitor rus, care ar fi preluat această afacere. La această concluzie a ajuns portalului scheme.md, care a intrat în posesia unor documente oficiale, oferite de autoritățile cipriote. Actele demonstrează că, după căderea Guvernului Sandu, miliardarul Nathaniel Rothschild a renunțat la compania KomaksAvia, în favoarea foștilor proprietari. De asemenea, scheme.md a demonstrat că rusul Andrei Goncearenko nu are nicio atribuție la Aeroportul din Chișinău, așa cum s-a vehiculat intens în presă în ultimele zile.

Scheme.md a intrat în posesia actelor potrivit cărora, în data de 28 august, compania KomaksAvia, controlată de oamenii lui Plahotniuc și Șor, a fost cedată companiei lui Nathaniel Rothschild - NR Investments. Atunci, presa de la Chișinău a scris că, în urma tranzacției, Aeroportul Internațional Chișinău nu va mai reveni în gestiunea statului, întrucât miliardarul britanic ar avea prea mare putere în lume, ca să cedeze în lupta cu autoritățile moldovene.

”Știrea a pus în derută totală Guvernul de la Chișinău. Or, apariția numelui lui Rothschild în schemele legate de Aeroportul Chișinău nu prevestea nimic bun în procesul de recuperare a acestui activ de către stat. Analiști, economiști și specialiștii din Guvernul Sandu, o bună parte dintre ei trecuți prin Harvard și Oxford, au pus cruce pe recuperarea din concesionare a unicului aeroport funcțional din Moldova. Autoritatea unuia dintre cele mai grele nume din lume a făcut Guvernul Sandu să se blocheze în acțiuni și chiar să meargă pe la întâlniri secrete, pe care le-au avut cu miliardarul atât Maia Sandu, cât și ministrul Economiei, Vadim Brânzan”, notează scheme.md.

Autorii investigației sugerează că Rothschild i-a convins pe Sandu și Brînzan să nu-i pună piedici în gestionarea Aeroportului de la Chișinău. După căderea Guvernului Sandu, istoria a luat o altă întorsătură. Pentru Rothschild devenise clar că noul Guvern, sprijinit de socialiști, nu va accepta schemele de la Aeroport. În consecință, în data de 12 decembrie, compania NR Investments a lui Rothschild se retrage din componența KomaksAvia, iar adevărații gestionari ai schemei de la Aeroport rămân Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, prin intermediul lui Marin Tenev, gestionarul afacerii.

”Așadar, Tenev este omul care deține oficial pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor acțiunile KomaksAvia Airport Invest. Combinația aproape că le-a reușit, însă actele din Cipru demolează totul - unicii oameni de la care statul trebuie să preia aeroportul înapoi rămân aceiași – Șor și Plahotniuc”, subliniază scheme.md

Actele oficiale prezentate în investigație demonstrează că rusul Andrei Goncearenko a fost introdus fictiv în schemă, pentru a crea incertitudine în presă și a bulversa opinia publică.

”Ca să înțelegem cum a reușit Șor și Plahotniuc să creeze această confuzie, trebuie să știm că există două firme KomaksAvia. Una în Cipru și una la Moscova. Cea din Moscova a fost proprietatea lui Andrei Goncearenko. Doar că, în anul 2016, Goncearenko și-a vândut activele firmei din Cipru. În data de 16 mai 2018, singurul acționar al KomaksAvia Airport Invest devine omul lui Plahotniuc și Șor – Marin Tenev. Numele lui Goncearenko a fost introdus special, cu acordul lui, doar pentru a încurca și mai mult ițele acestei istorii. Iar presa, ca de obicei, a lucrat superficial și a prezentat doar ceea ce i-a fost oferit de marii combinatori, tot ei proprietarii companiilor care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău – Plahotniuc și Șor”, concluzionează scheme.md

Anterior, și președintele Igor Dodon a declarat că Andrei Goncearenko, despre care presa a scris că ar fi noul gestionar al Aeroportului de la Chișinău, ar fi un partener de afaceri al lui Ilan Șor și că în Federația Rusă ar avea grave probleme cu legislația, din cauza implicării în diferite afaceri murdare. Totodată, Igor Dodon a mai declarat că prioritatea sa este readucerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului.


NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).