Marcați
Parteneriat fără angajamente politice
26.12.2019, 17:18
Credite investiționale fără angajamente politice. Acesta este principalul avantaj al statutului de membru al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, pe care vrea să-l obțină şi ţara noastră. Relaţiile financiare, construite în baza principiului respectării suveranităţii ţării, vor permite dezvoltarea domeniilor prioritare ale economiei, fără a afecta interesele naţionale. Aceste și alte subiecte ce ţin de activitatea instituţiei financiare au fost discutate în cadrul unei videoconferințe Chişinău-Moscova. La discuţii au participat reprezentanţi ai Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, dar şi ai Președinției ţării noastre.

Principalul motiv pentru aderarea Moldovei la Banca Eurasiatică de Dezvoltare este insuficienţa mijloacelor financiare proprii pentru realizarea unor proiecte investiţionale majore. Veniturile interne ajung, în mare parte, pentru acoperirea cheltuielilor curente. Prin urmare, ţara este nevoită să apeleze la ajutorul partenerilor externi. Nu totdeauna condiţiile de împrumut sunt însă favorabile, a precizat consilierul prezidențial în domeniul economiei, Elena Gorelova.

"Creditele pe care le primim de la partenerii tradiţionali, după cum am spus - Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială - sunt condiționate. Ce presupun aceste condiții pentru Moldova? Semnarea memorandumului, adică programului cu Fondul Monetar Internaţional. Aici problema nu este pusă în acest mod, adică noi rămânem pe platforma noastră politică suverană", a spus ea.

De asemenea, Banca Eurasiatică de Dezvoltare nu practică acordarea aşa-ziselor credite interconectate. Adică ţara care are statutul de membru al băncii și este de acord să ofere împrumut, nu impune condiția de a contracta exclusiv propriii antreprenori sau cumpărarea materiilor prime pe care le produce. Este important să fie respectate orarul de rambursare şi rata dobânzii, a precizat președintele adjunct al Băncii Eurasiatice pentru Dezvoltare, Andrei Krainii.

Domeniile de creditare sunt foarte largi - de la achiziția tehnicii pentru deszăpezire și echipamentului pentru iluminatul public, până la proiecte mari de infrastructură, în agricultură și energie solară. Pentru țara noastră, prioritatea rămâne însă infrastructura drumurilor. Împrumuturile de la Banca Eurasiatică pentru Dezvoltare ar putea fi folosite pentru dezvoltarea aeroporturilor de la Mărculești și Bălți sau a transportului naval, a explicat consilierul prezidențial în domeniul economiei, Elena Gorelova.

"Avem portul de pasageri în sudul țării, la Giurgiulești, care îi aparține statului și pe care noi, de asemenea, îl examinăm ca pe o oportunitate pentru transportare și chiar pentru stocarea încărcăturilor din țările europene, din Republica Moldova până în postul ”Novorosiisk” și, mai departe, tranzitarea lor pe teritoriul Federației Ruse și în Kazahstan, și în Kirghizia, care sunt membri ai acestei bănci. Cred că trebuie să stabilim logistica în această schemă și noi avem mare nevoie de un centru de logistică și transporturi", a mai adăugat Elena Gorelova.

Inițiativa de aderare a Republicii Moldova la Banca Eurasiatică pentru Dezvoltare a fost lansată de președintele Igor Dodon. Reprezentanții acestei organizației financiare urmează să viziteze țara noastră în perioada ianuarie-februarie a anului viitor. Atunci, vor avea loc și primele consultații preliminare privind aderarea. În prezent, din componența Băncii Eurasiatice pentru Dezvoltare fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Rusia. Capitalul statutar al băncii ajunge la șapte miliarde de dolari.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).