Marcați
Conferință Națională HIV/SIDA 2019
16.12.2019, 15:48
Peste 800 cazuri de HIV/SIDA sunt înregistrate în fiecare an în Republica Moldova. De la apariție, această maladie a lovit în mai mult de 11 mii de moldoveni, iar 300 mor în fiecare an din această cauză. Datele au fost prezentate în cadrul Conferinței Naționale HIV/SIDA, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău. Evenimentul se află la a VII-a ediție și întrunește 200 de delegați.

Coordonatorul Programului național de Prevenire și Control al Infecțiilor HIV/SIDA, Iurie Climașevschi, a declarat că doar jumătate dintre persoanele infectate cu HIV își au stabilit diagnosticul, în timp ce doar o treime beneficiază de tratament.

Potrivit ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, situația la zi arată că accentul trebuie pus pe promovarea programelor de prevenire a maladiei și de sensibilizare a societății privind necesitatea efectuării testului HIV.

"Pe următorii trei ani, Republica Moldova va beneficia în continuare de suportul Fondului Global pentru trei maladii. Este vorba de HIV, este vorba de hepatite și de tuberculoză, dar este necesar ca să determinăm cum vom implementa acest program pe următorii trei ani, care sunt domeniile prioritare, unde totuși avem niște elemente de discriminare, unde avem obstacole condiționate de aspectele structurale, de politicile descriminatorii care mai sunt. Deci toate elementele respective vrem să le abordăm în cadrul evenimentului", a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Reprezentantul comunității persoanelor care trăiesc cu HIV, Ruslan Poverga, a subliniat necesitatea identificării la timp a persoanelor infectate cu HIV.

"Infecția HIV nu se manifestă timp de mulți ani. Nu există simptome. De la infectare, poate dura aproximativ o săptămână, așa, o stare neclară, dar ea trece de parcă ar fi fost o răceală și, după asta, oamenii trăiesc trei, cinci, șase ani, fără vreo problemă de sănătate. Și asta este cel mai dificil. Oamenii nu trebuie să aibă grijă de sănătate când îi doare ceva, dar, pur și simplu, periodic, să efectueze controale medicale pentru mai multe maladii. Desigur că tinerii sunt cei mai activi sexual, desigur că ei se află în categoria de risc", a spus el.

Potrivit datelor neoficiale, peste 20 mii de moldoveni ar fi infectați cu HIV.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).