Marcați
Dileme de Crăciun
16.12.2019, 15:34
Un Pom de Crăciun natural sau unul artificial? Este dilema pentru care trebuie să găsească un răspuns mulţi dintre concetăţenii noştri, în preajma sărbătorilor de iarnă. În vânzare au apărut deja brazi pentru toate buzunarele şi toate gusturile. Care sunt preţurile, inclusiv pentru jucării şi lumini, vă spunem în reportajul ce urmează.

Pomul de Crăciun artificial poate fi cumpărat în mai multe centre comerciale, dar şi în pieţele din Capitală. Prețul depinde de calitate şi de înălţime. Cu cât este mai înalt bradul, cu atât este mai mare şi preţul. De exemplu, pentru unul cu înălțimea de doi metri, preţul porneşte de la 1.000 de lei şi ajunge până la 3.000 de lei. Pentru un conifer şi mai înalt, cumpărătorii vor trebui să scoată din buzunare şi până la 6.000 de lei.

Oferta este destul de mare, atât pentru brazii artificiali confecționați în ţară, cât şi pentru cei de import. Totuşi, specialiştii pentru protecţia consumatorilor le sugerează oamenilor să fie atenţi, atunci când cumpără un brad artificial, să studieze cu atenţie caracteristicile anunţate de producător.

Sunt însă multe persoane care nu-şi imaginează sărbătorile fără un brad natural. Pentru ei, pepiniera din Străşeni a pregătit aproape 20 de mii de conifere, cu înălţimea de până la doi de metri. Pomii sunt vânduţi angro, câte, cel puţin, 10 bucăți. Un brad cu înălţimea de un metru şi jumătate este vândut la prețul de 84-115 lei.

Problema apare după sărbători, deoarece aruncarea bradului este interzisă.

Pentru sărbătorile din această iarnă, agenția ”Moldsilva” a pregătit peste 52 de mii de brazi. Reprezentanții acestei structuri amintesc despre interzicerea tăierii coniferelor. Pentru astfel de acțiuni, legislația prevede amenzi între 2.000 și 2.500 de lei, pentru persoanele fizice, și de 20.000 și 25.000 pentru persoanele juridice sau muncă în folosul comunității. Tradițional, în această perioadă, autoritățile sporesc măsurile de securitate în zonele verzi și desfășoară sistematic razii cu participarea angajaților Inspecției Ecologice și poliției.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).