Marcați
Șeful statului, după ședința matinală de la Președinție: Avem o săptămână încărcată
16.12.2019, 11:07
Agenda politică va fi destul de încărcată la sfârșitul acestui an. Săptămâna aceasta, Parlamentul urmează să voteze, în lectură finală, cele trei bugete ale țării. Tot în această săptămână, la Chișinău, va avea loc Forumul Economic, iar în zilele ce urmează, ”Moldovagaz” va semna cu ”Gazprom” Acordul de prelungire a contractului de livrare a gazelor naturale rusești. Aceste subiecte au fost discutate, în dimineața zilei de luni, la ședința tradițională de la Președinție cu participarea șefului statului, Igor Dodon, a președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și a primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Premierul, Ion Chicu, se află într-o vizită de lucru în Franța.

Președintele țării a declarat după ședință că, în această săptămână, Parlamentul se va întruni în ședință plenară, în zilele de joi și vineri, unde vor fi votate, în lectură finală, proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020, proiectul Legii Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2020 și proiectul Legii Bugetului Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală pe anul 2020.

Șeful statului susține că va promulga acest pachet de documente, săptămâna viitoare, astfel ca legile să intre în vigoare din 1 ianuarie 2020. Marți, 17 decembrie, la Chișinău, va avea loc Forumul Economic, unde vor fi analizate propunerile Guvernului și ale sectorului real al economiei pentru îmbunătățirea climatului economic și investițional din țara noastră. La reuniune vor participa președintele țării, președintele Parlamentului și premierul.

”Este un eveniment așteptat de noi toți, inclusiv de către agenții economici”, a declarat șeful statului. Potrivit președintelui țării, un alt subiect important, care va fi prioritar în această săptămână, este semnarea contractului cu concernul rus ”Gazprom”. Șeful statului susține că Moldova are pregătite mai multe scenarii, astfel ca să nu existe riscul, începând cu 1 ianuarie 2020, a stopării livrării gazului rusesc către țara noastră. ”Practic, se finalizează discuțiile între Rusia și Ucraina.

Suntem optimiști că gazul va fi livrat pe conductele de tranzit prin Ucraina. Acesta este scenariul de bază. Dar avem semnate toate contractele necesare pentru scenariul alternativ, astfel că, începând cu 1 ianuarie 2020, nu sunt riscuri de aprovizionare cu gaze și energie electrică pentru Republica Moldova”, a declarat Dodon. Șeful statului a anunțat că, în această săptămână, va pleca într-o vizită de lucru în Federația Rusă, unde va avea întrevederi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, vicepremierul rus, Dmitri Kozac, cu conducerea concernului rus ”Gazprom” și cu Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill.

Vizita președintelui la Moscova este preconizată pentru zilele de 19 și 20 decembrie. Tot în această săptămână, se va desfășura ședința informală a liderilor țărilor CSI, și reuniunea informală a liderilor țărilor Uniunii Euroasiatice, unde Moldova deține statut de observatori.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).