Marcați
Monument în memoria poliţiştilor
13.12.2019, 19:12
La Ceadîr-Lunga a fost dezvelită o stelă în cinstea angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Mai exact, este vorba de polițiștii din raion, care au prevenit, în anul 1992, acțiuni diversioniste ce puteau provoca numeroase victime umane. Ideea instalării monumentului le aparține veteranilor forțelor de ordine.

În 24 mai 1992, poliţiştii din Ceadîr-Lunga au împiedicat amplasarea substanțelor explozibile în depozitele cu amoniac ale fabricii de carne, dar şi ale bazei petroliere. Grupul diversionist, care urmărea şi lichidarea deputatului Consiliului Suprem al URSS, Mihail Paşalî, a fost lichidat de poliţişti. În timpul operaţiunii, a fost ucis polițistul Gheorghi Sîrtmaci.

La dezvelirea monumentului a participat și un grup de elevi, dar şi rudele polițiștilor care au apărat ordinea publică acum 27 de ani.

La începutul anilor 90 ai secolului trecut, nivelul infracțional a fost cel mai înalt în țara noastră, mai ales anul 1992. Atunci, în Găgăuzia au fost înregistrate aproximativ 2.000 de crime. Cea mai sângeroasă confruntare a avut loc însă în 24 mai, în timpul operațiunii de lichidare a grupului de diversioniști. Deputatul Fiodor Gagauz, care era pe atunci conducătorul Direcției Afacerilor Interne a Găgăuziei, a calificat drept eroică intervenția poliției.

"În opinia mea, este un loc istoric. El va fi un etalon pentru actualii angajați ai forțelor de ordine, va contribui la educarea cetățenilor noștri în spiritul respectării legislației și înaltului patriotism. Sunt convins că această stelă, acest loc istoric, va înfrumuseța orașul nostru drag și noi ne vom mândri și vom păstra amintirea în istoria eroilor noștri", a spus el.

La rândul său, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a calificat monumentul drept un bun exemplu pentru educarea noii generații. Ea și-a exprimat recunoștința față de polițiști, pentru păstrarea ordinii publice.

"Dezvelim monumentul dedicat acelor oameni, care și-au dedicat întreaga viață îndatoririlor de militar, slujirii patriei, oamenilor care, exercitându-și îndatoririle de serviciu timp de 24 de ore din 24, în pofida vârstei, în pofida problemelor personale, asigurau ordinea publică, fără a se gândi că puteau să-și piardă viața. Printre noi au fost și mai sunt eroi. Noi nu întotdeauna îi cinstim, nu întotdeauna îi ținem minte, însă dezvelirea acestui monument astăzi reprezintă un semn de respect, de memorie, de recunoștință. Este istoria noastră pe care suntem obligați să o păstrăm", a precizat Irina Vlah.

Monumentul a fost inaugurat din banii angajaților poliției, sponsorilor, Primăriei Ceadîr-Lunga și autorităților regionale. Pe teritoriul adiacent vor fi instalate bănci și va fi sădit gazon. Pentru siguranța șoferilor și pietonilor, circulația în jurul stelei va avea loc în sens giratoriu.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).