Marcați
Primăria promite ajutor financiar
13.12.2019, 17:55
Toți vânzătorii din gheretele evacuate de Primăria Capitalei din preajma școlilor și spitalelor vor primi sprijin financiar din partea administrației locale. Banii vor fi oferiţi doar în cazul în care omenii nu vor fi reangajați imediat de agenții economici cărora le aparțin chioșcurile. Anunțul a fost făcut astăzi de primarul general Ion Ceban, în urma discuțiilor cu antreprenorii și angajații acestora. Ei au protestat în holul Primăriei, împotriva evacuării gheretelor instalate ilegal. Edilul a reiterat că nu negociază respectarea legii și sănătatea copiilor, dar și aspectul estetic al Capitalei.

În ultimele patru zile, serviciile specializate ale Primăriei au evacuat 45 de gherete, care vindeau, în mare parte, produse din tutun. Potrivit Primăriei, acestea erau amplasate contrar legislației, la o distanță mai mică de 200 de metri de școli, grădinițe și instituțiile medicale. Acțiunile autorităților i-au nemulțumit pe mai mulți vânzători, dar și proprietari ai gheretelor.

Primarul general i-a invitat pe toți la discuții, pentru a le comunica despre continuarea procesului de evacuare a gheretelor din apropierea școlilor și grădinițelor.

În oraș mai rămân 221 de chioșcuri, amplasate la limita legii, susține edilul. El i-a invitat pe toți agenții economici la discuții, săptămâna viitoare, pentru a identifica o soluție amiabilă.

Ion Ceban a dat asigurări că vânzătorii vor primi sprijin financiar și vor fi reangajați.

Ulterior, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, Ion Ceban i-a avertizat pe pretori să nu admită reamplasarea gheretelor evacuate. De asemenea, el a făcut apel către unii consilieri și deputați să nu exercite presiuni asupra funcționarilor Primăriei, în favoarea proprietarilor gheretelor.

"Atenționez pretorii că, dacă apare vreo gheretă undeva, în altă parte, consecințele vor fi respective. În continuare, vom discuta cu reprezentanții acestor companii, pentru că s-au ascuns după persoanele în etate, ca să-și păstreze afacerile care, după părerea noastră, sunt nocive, ilegale, cele despre discutăm. Au fost atenționate în repetate rânduri și nu s-au conformat prevederilor legislației.Lucrurile nu vor mai tolerate în continuare așa și nu sunați, nu telefonați viceprimarilor, nu faceți demersuri. Mă refer la toți, începând cu consilierii și finalizând cu deputații din diferite fracțiuni și din diferite partide politice. În continuare, aceste lucruri nu vor fi tolerate", a declarat Ion Ceban.

Legea care interzice comercializarea țigărilor în chioșcuri situate în raza a 200 de metri de școli și spitale a intrat în vigoare în 1 ianuarie 2019. Excepție fac magazinele cu suprafața mai mare de 20 metri.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).