Marcați
Aplicații militare la Bălți
12.12.2019, 19:10
Președintele țării, Igor Dodon, a participat la exercițiul tactic al militarilor, cu genericul ”Cetatea de Nord 2019”. Aplicațiile au avut loc la Centrul de Instruire al Brigăzii ”Moldova” de la Bălți. Scopul acestuia este dezvoltarea abilităților efectivului pentru îndeplinirea misiunilor şi sarcinilor pe timp de pace, în situaţii de criză sau pentru contracararea acţiunilor teroriste. Șeful statului a apreciat nivelul de pregătire al ostașilor și a promis că actuala conducere a țării va acorda o atenție deosebită protecției sociale a personalului implicat în sistemul de apărare al țării.

La exercițiul militar au participat peste 350 de militari în termen și prin contract. Alături de șeful statului, aplicațiile au fost monitorizate de ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, și de comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Gorgan. Șeful statului le-a mulțumit soldaților pentru profesionalismul de care dau dovadă.

"Vreau să vă felicit cu finalizarea cu succes a exercițiului militar. Vreau să vă mulțumesc pentru profesionalismului de care ați dat dovadă. Sunt ferm convins că cu așa fii ai patriei, Moldova, țara noastră, patria noastră, are viitor. Dă Doamne ca priceperea și experiența dumnevoastră să fie utilizată doar în exerciții militare pe timp de pace", a spus șeful statului.

Efectivul militar implicat în exerciţiu a executat trageri din armamentul ușor și greu de infanterie, tunurile antitanc MT-12 și instalații antiaeriene ZU 23-2, dar și din sistemul de artilerie din dotare.

În timpul discuțiilor cu presa, șeful statului a promis că va depune eforturi pentru a îmbunătăți situația materială a militarilor, însă procurarea tehnicii militare nu este o prioritate.

"Sunt câteva probleme, care au fost ridicate și la Cahul, și aici, în special ceea ce ține de salarizare. Eu am dat indicație colegilor din Guvern, ar fi bine pentru subofițeri, cel mai probabil, în anul următor, o să rezolvăm problema, pentru că cea mai mare problemă este la subofițeri. În ceea ce ține de dotare, aici este mai greu și să nu vă supărați pentru că noi marea parte a banilor o să-i dăm la școli, la grădinițe, o să lucrați cu tehnica sovietică care este. - Noi o să o reparăm, o să o ținem în pregătire de luptă, o să facem tot cu forțele proprii, o să facem tot posibilul. - Cu salariile o să vă ajutăm, dar tancuri nu o să vă cumpărăm, că avem de făcut școli și grădinițe", a menționat președintele țării.

Exercițiul ”Cetatea de Nord 2019” face parte din planul pregătirii de luptă al Armatei Naţionale pentru acest an şi este un element important în sistemul de instruire al Armatei Naţionale, care contribuie la menținerea unui nivel optim al pregătirii profesionale a militarilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).