Marcați
Tomograf nou la Comrat
6.12.2019, 19:33
Spitalul raional Comrat are un tomograf nou. Echipamentul modern a fost instalat în blocul construit recent cu sprijinul autorităților Turciei. În cabinetul de tomografie a și început primirea pacienților din sudul țării, însă, deocamdată, doar a celor internați în staționar.

Tomograful este un dispozitiv vital pentru stabilirea unui diagnostic precis. El permite vizualizarea oricărui organ și stabilirea locului în care a apărut maladia.

Vechiul tomograf al spitalului a ieșit din funcțiune în 2015, iar reparația lui nu mai era rezonabilă. Noul aparat, cu 32 de disecții, permite executarea scanării în timp restrâns și prestarea unui spectru mai larg de proceduri pentru prelucrarea imaginii.

Oamenii spun că instalarea noului tomograf la Spitalul raional Comrat este pentru ei o adevărată salvare, deoarece nu vor maui trebui să plece la clinicile din Capitală, unde le vine rândul după câteva luni de așteptare.

Instalarea tomografului a durat mult, deoarece instituția medicală nu dispunea, inițial, de loc potrivit pentru amplasarea lui. Decizia de a cumpăra și instala echipamentul le aparține reprezentanților Turciei, care au modificat proiectul sălii, în conformitate cu cerințele Ministerului Sănătății. Conducerea spitalului negociază cu administrația Companiei Naționale de Asigurări în Medicină un contract privind investigarea pacienților în baza poliției de asigurare medicală.

Tomograful computerizat costă peste jumătate de milion de lei. Partea turcă a asigurat pentru medicii gagăuzi și un stagiu de pregătire la Ankara.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).