Marcați
Salarii mai mari pentru bugetari
6.12.2019, 19:22
Salariile mai multor bugetari vor crește simțitor, în anul 2020. În unele cazuri, este vorba de o majorare cu 60 la sută. De asemenea, vor fi reintroduse premiile anuale în mărime de 50 la sută din leafă. Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, mai multe proiecte de lege în acest sens.

Ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa, a menţionat că banii necesari pentru majorarea salariilor sunt prevăzuţi în bugetul de stat. Mai mult, sunt identificate resurse pentru a menține acest nivel şi în anii următori.

"Se propune modificarea claselor de salarizare pentru peste 44 mii de unităţi de personal, care vor spori salariile lunare de la opt procente până la 63 de procente. Concomitent, proiectul prevede majorarea sporului pentru titlul onorific, introducerea premiului anual în mărime de până la 50 de procente din salariul de bază. Costul total al modificărilor propuse se estimează la 372 milioane de lei. Aceste mijloace au fost incluse în proiectul bugetului de stat pentru anul 2020 şi pe termen mediu sunt prevăzute pentru anii 2021-2022", a precizat Sergiu Puşcuţa.

Cel mai mult vor beneficia de sporuri salariale pedagogii. În acest mod, Guvernul încearcă să-i convingă să rămână în sistem, dar şi să atragă tineri specialişti.

"Se propune majorarea slariilor directorilor de liceu, instituţii de învăţămţânt, director adjunct de liceu, majorarea medie fiind de la 12 până la 37 la sută, o creştere destul de semnificativă. Însăşi suma majorării, care-i vizează pe această categorie de salariaţi, este de la 1300 până la 2700 de lei lunar. Pentru directori de grădiniţe, care sunt în total 2.810 de persoane, avem o majorare de la 820 la 2300 de lei. Majorarea este de la opt procente la 32 la sută, în dependenţă de categorie, de unde se plasează angajatul din entitatea bugetară. Învăţători, educatori grădiniţe, 17 mii 587 de persoane, se propune de a fi majorat salariul de la 750 până la 1300 de lei, majorarea fiind de la 14 la 27 de procente", a spus Sergiu Puşcuţa.

Prezentă la şedinţa Parlamentului, ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a menţionat că de majorări salariale vor beneficia şi medicii.

Conform statisticilor, salariul mediu în sectorul bugetar este de aproape 6.500 de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).