Marcați
Soluții pentru problema deșeurilor
6.12.2019, 16:58
Problema deșeurilor acumulate în Capitală poate fi soluționată prin implementarea metodei de sortare. De această părere sunt reprezentanții a două organizații neguvernamentale. Ei spun că autoritățile municipale ar trebui să asigure colectarea separată a deșeurilor organice, a sticlei, metalului, plasticului și hârtiei. Asta va fi eficient nu doar din punct de vedere ecologic, ci și financiar, afirmă experții.

Capitala generează anual 2,2 milioane de tone de deșeuri, pe care le depozitează în groapa de gunoi din comuna Țânțăreni. 40 la sută dintre acestea ar putea fi sortate în șase categorii, iar reutilizarea lor ar putea genera venituri de aproximativ 40 de milioane de dolari, a declarat reprezentantul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Rusu.

"Pentru asta e nevoie de impulsionat acest exercițiu, iar municipalitatea poate să ofere primul exemplu prin introducerea exercițiului de triere extensivă în șase categorii, în instituțiile pe care le finanțează. E vorba însăși de instituțiile Primăriei, toate întreprinderile municipale, școlile, grădinițele și alte instituții, care sunt finanțate de la bugetul municipal și asta să ofere imboldul cela economic minim necesar", a spus Iulian Rusu.

Pentru a implementa proiectul pilot în instituțiile municipale este nevoie doar de un regulament tehnic, pe care trebuie să-l elaboreze Primăria și să fie cumpărate containerele necesare. Ulterior, proiectul urmează a fi extins asupra întregului municipiu, însă nu înainte de promovarea unei campanii de informare, a precizat reprezentanta Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”, Diana Enache.

"Să înceapă din grădiniță și din școală. Or, asta are efecte multiple. Un copil, care de mic învață niște lucruri pe care trebuie să le facă, așa că așa e bine pentru tine și pentru mine, atunci, ulterior, devine o practică uzuală și cred că asta foarte mult ar contribui și ar spori sau ar multiplica efectele și munca pe care o fac autoritățile care sunt direct responsabile", a menționat Diana Enache.

Țara noastră importă anual produse pentru ambalaj, din plastic, hârtie, metal sau sticlă în valoare de 400 de milioane de dolari. Toate aceste produse pot fi obținute însă în țară, prin reciclarea deșeurilor, mai spun experții.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).