Marcați
Condiții mai bune pentru elevii din Congaz
5.12.2019, 20:12
Liceul din satul Congaz are un nou sistem de încălzire. A devenit posibil grație finanțării din partea Ambasadei Japoniei, în baza programului securităţii umanitare ”Kusanone”.

Clădirea Liceului ”Todur Zanet” din satul Congaz a fost dată în folosință în anul 1979. De atunci, sistemul de încălzire nu a mai fost reparat capital. Ca urmare, în fiecare an în școală era tot mai dificil să desfășori ore pe timp de iarnă. În 2017, administrația liceului a elaborat un proiect de renovare a cazanelor și a obținut finanțare din partea autorităților japoneze.

La evenimentul de dare în folosință a noului sistem de încălzire din satul Congaz a participat și ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshii Masanobu. Diplomatul japonez a precizat că Programul de granturi pentru securitatea umanitară ”Kusanone” a început să fie implementat în țara noastră din anul 2008. De atunci, au fost finanțate 64 de proiecte, majoritatea în domeniile sănătate publică și educație timpurie și generală.

În 2017, în baza programului de granturi ”Kusanone”, implementat de autoritățile Japoniei, Liceul teoretic din Congaz a beneficiat de finanțare în mărime de peste 73 de mii de dolari, pentru modernizarea sistemului de încălzire. Cu acești bani, au fost instalate opt cazane moderne și au fost schimbate rețelele inginerești. Bașcanul Irina Vlah a menționat că administrația regiunii va continua să acorde o atenție deosebită îmbunătățirii condițiilor de studii în școli.

Pentru finanțatorii proiectului, elevii liceului au pregătit un program festiv în limbile moldovenească, găgăuză și japoneză.

În luna octombrie a acestui an, Ambasada Japoniei a alocat 90 de mii de dolari și pentru încălzirea Grădiniței Nr. 5 din Comrat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).