Marcați
Își doresc o politică externă echilibrată
5.12.2019, 17:34
Mai mult de jumătate din populația țării noastre este împotriva aderării Republicii Moldova la NATO și împotriva Unirii cu România. Studiul realizat de ”Fondul Opiniei Publice” arată că, în cazul în care, duminica viitoare, ar avea loc un referendum la care oamenii ar trebui să-și expună prin vot opțiunea, 57 la sută ar vota împotrivă. Potrivit rezultatelor cercetării, moldovenii își doresc relații de prietenie atât cu Rusia, cât și cu Uniunea Europeană.

Potrivit sondajului realizat de compania de cercetare sociologică și marketing ”Fondul Opiniei Publice”, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, 57 la sută ar vota contra. Doar 26,9 la sută au răspuns că ar vota pentru, în timp ce opt la sută nu ar participa la plebiscit, iar 5,2 la sută sunt indeciși. Trei la sută nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul a mai arătat că oamenii își doresc stabilirea de către țara noastră a bunelor relații atât cu Occidentul și Europa, cât și cu Rusia. În cazul organizării unui referendum privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană sau la Uniunea Economică Eurasiatică, moldovenii le-ar alege pe ambele în egală măsură. Cât ține de opțiunea oamenilor privind unirea Republicii Moldova cu România, 56,7 la sută sau mai mult de jumătate dintre cei intervievați au răspuns că ar vota împotrivă. Doar 29,3 la sută ar vota pentru, în timp ce aproape șase la sută spun că nu ar participa la plebiscit. Peste cinci la sută spun că nu au decis cum vor proceda, iar trei la sută nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul a mai arătat că, în opinia oamenilor, limba de stat trebuie să se numească moldovenească. Sondajul a fost realizat la comanda portalului politics.md, în perioada 23-30 noiembrie, pe un eșantion de 1.201 oameni din 78 de localități. Marja de eroare este de 2,8 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).