Marcați
Criză de medici în toate spitalele
5.12.2019, 15:35
Accesul pacienților la medicamente gratuite, îmbunătățirea condițiilor din spitale și atragerea investițiilor în domeniul sănătății. Aceste subiecte sunt discutate în cadrul unui eveniment organizat de Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Dialogul întrunește experți ai Organizației Mondiale a Sănătății, manageri ai instituțiilor medicale și reprezentanți ai societății civile.

Potrivit directorilor spitalelor, principala problemă a tuturor instituțiilor medicale din țară este deficitul de cadre.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că autoritățile întreprind mai multe măsuri pentru a încuraja angajarea în spitale a tinerilor.

"Avem posibilitatea ca să trasăm, totodată, prioritățile. Prioritățile pe termen imediat, pe termen mediu, dar și pe termen mai lung. Vreau, din start, să menționez că cunoaștem cu toții care sunt provocările, dar ceea ce este foarte important, este să ne auzim, să ne ascultăm unul pe altul, pentru a determina, de fapt, ce trebuie să întreprindem, astfel încât sistemul de sănătate să devină unul durabil", a menționat ea.

O problemă, identificată de experții Organizației Mondiale a Sănătății, este accesul redus la medicamente, în special, în mediul rural.

"Avem date în care pacienții nu au acces. Problema rămâne acces geografic. Pe de o parte, avem zonele rurale, care nu ajung să aibă acces la medicamente, dar, doi - e o problemă de acces financiar. În momentul de față, se plătește undeva până la 65 la sută din buzunar pentru medicamente pe care ar trebui să le compensăm sau am decis să fie compensate, sau chiar gratuite", spune Ioana Ursu, expertul Organizației Mondiale a Sănătății.

În cea de a doua zi a evenimentului vor fi prezentate concluziile și propunerile experților, directorilor instituțiilor și reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).