Marcați
Aviz favorabil pentru bugetele sociale
4.12.2019, 19:06
Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 a primit astăzi avizul favorabil al Comisiei parlamentare Protecție Socială și Familie. Acesta va fi în mărime de aproape 23,5 miliarde de lei, cu o creștere a veniturilor de 9,6 la sută, comparativ cu acest an. Bugetul prevede majorarea alocațiilor pentru nevoiași, dar și indexarea pensiei de două ori pe an.

Ministrul Sănătăți, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, a declarat că bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor este orientat spre asigurarea unei securități sociale sporite.

"Acordarea ajutorului unic, în cuantum de 700 de lei, beneficiarilor de pensii și alocații sociale, care sunt sub limita de 2.000 de lei, și măsuri de consolidare a programului de ajutor social. În primul rând, este vorba de majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului, de la 350 la 500 de lei. Este vorba despre revizuirea multiplicatorului pentru indicatorii de bunăstare prin majorarea acestuia cu 2,82 de puncte și aceasta va da posibilitatea să acceadă mai multe persoane la ajutor social, dar și la ajutor pentru perioada rece a anului", a spus Viorica Dumbrăveanu.

Bugetul asigurărilor sociale pentru 2020 prevede resurse pentru indexarea pensiei de două ori pe an, în 1 aprilie şi 1 octombrie, dar şi majorarea pensiei de urmaş. În acest scop sunt prevăzute aproape 120 de milioane de lei. Ministrul Viorica Dumbrăveanu a anunțat și majorarea indemnizației pentru unele categorii de veterani.

"Majorarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a cuantumului alocațiilor lunare, pentru beneficiarii actuali, deci participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, inclusiv la acțiunile de luptă din Afganistan și de pe teritoriul altor state. Cuantumul acestor alocații va fi de 300 de lei lunar. Vreau să menționez că vom majora și indemnizația unică la naștere. Dacă în anul 2019, în a doua jumătate, ea a constituit 7.911 lei, noi propunem majorarea acesteia până la 8.299 de lei", a menționat ea.

Comisia parlamentară Socială, Protecție Socială și Familie a avizat și bugetul fondului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor. Acesta va fi în mărime de 8,38 miliarde de lei. La capitolul venituri, este vorba de o creștere cu 14,4 la sută, comparativ cu anul 2019. Din cele 8,38 miliarde de lei, peste patru miliarde vor fi cheltuite pentru asistenţa medicală spitalicească, iar 2,2 miliarde de lei - pentru asistenţa medicală primară, inclusiv aproape 655 de milioane de lei pentru medicamente compensate. Modernizarea instituțiilor medicale pe parcursul anului viitor va costa 20 de milioane de lei. Ponderea primei de asigurare va fi de nouă la sută, calculată din salariu, pe care o vor plăti, în părţi egale, angajatul şi angajatorul.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).