Marcați
A crescut numărul accidentelor rutiere
21.11.2019, 19:47
Majorarea fondului rutier, reparația drumurilor naționale, asigurarea marcajului rutier, iluminarea trecerilor de pietoni și responsabilizarea participanților la trafic. Acestea sunt acțiunile pe care urmează să le realizeze autoritățile, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere. Propunerile au fost formulate în ședința Consiliul Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, prezidată de prim-ministrul Ion Chicu.

Potrivit datelor poliţiei, în 10 luni ale acestui an, în țară au fost înregistrate aproape 8.300 de accidente de circulație, cu opt la sută mai mult, comparativ cu perioada similară a anului trecut. De cele mai multe ori, tragediile de pe drumuri sunt provocate de viteza excesivă. Statisticile arată că 496 de accidente au fost provocate de vitezomani. O altă cauză frecventă este neacordarea de către șoferi a priorității pietonilor. Ca urmare, numărul accidentelor pe zebre a ajuns la 337 de cazuri. Un număr mare al accidentelor a fost provocat și de manevrele periculoase. Este vorba de 237 de cazuri la nivel național.

În cadrul ședinței Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a declarat că măsurile de reducere a accidentelor rutiere sunt o prioritate pentru instituția pe care o conduce.

Prim-ministrul Ion Chicu s-a arătat îngrijorat de numărul mare al accidentelor de circulație și de consecințele grave ale acestora. El i-a solicitat conducerii Ministerului Afacerilor Interne să identifice mecanisme care să asigure mai multă siguranță în trafic. De asemenea, premierul a menționat că, din anul viitor, în țară vor începe lucrări de amploare pentru reparația drumurilor. În acest sens, fondul rutier va fi majorat până la 2,35 de miliarde de lei.

"Pentru anul viitor după cum și am declarat o să facem investiții masive în infrastructura drumurilor, inclusiv a celor naționale. Momentul care l-ați remarcat cu donsul rutier, banii care sunt colectați din accizele pentru produsele petroliere, din taxa rutieră este cert că trebuie să meargă pentru destinația lor firească. Pentru anul viitor mărimea fondului rutier va fi mai mare ca în 2019 și nu pot spune că aceasta este o revoluție. Fondul rutier va constitui 2 miliarde 350", a declarat Ion Chicu.

Prim-ministrul i-a mai cerut Ministerului Educației să asigure predarea în școli a regulilor de bază ale circulației rutiere.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).