Marcați
Vitraliul unic de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală necesită restaurare
19.11.2019, 19:06
Cel mai mare vitraliu din țara noastră necesită lucrări de restaurare. Este vorba de o compoziție veche de peste 100 de ani, care împodobește tavanul Muzeului Național de Etnografie şi Istorie Naturală. Specialiştii spun că vitraliul nu are analogie în ţara noastră.

Sediul Muzeului Național de Etnografie şi Istorie Naturală a fost construit în stil oriental şi seamănă cu o moschee, însă fără minaret. Cupola este făcută în formă de vitraliu, cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi. Opera de artă a fost creată în oraşul Odesa, la începutul secolului al XX-lea, iar în anul 1904 a fost adusă la Chişinău şi montată în muzeu. De atunci, compoziţia a supravieţuit războaielor, cutremurelor, dar şi altor cataclisme. Totuși, acestea şi-au lăsat amprenta asupra stării vitraliului.

Bugetul mic al muzeului şi veniturile din vânzarea biletelor nu sunt suficiente pentru a restaura compoziția din sticlă. Este vorba de sume enorme, spune directorul muzeului, Petru Vicol. Administrația instituției pregătește un proiect de restaurare, pentru a solicita finanțare. Pentru asta, este nevoie de studierea minuțioasă a celor peste 8.000 de piese. De reparație are nevoie însă și toată clădirea.

Vechiul vitraliu poate fi considerat drept cea mai importantă moștenire a acestui muzeu. pe lângă detaliile unice și ornament, acesta permite pătrunderea luminii în interiorul sălii. Asta arată deosebit de frumos pe timp însorit. Acum, aspectul are de suferit din cauza plasei, care a fost prinsă pe suprafața întregului tavan, pentru ca vitraliul să nu se spargă.

Muzeul Național de Etnografie şi Istorie Naturală dispune de zeci de colecții ce conțin și exponate unice. Este una dintre cele mai vechi instituții de profil din țară. Exponatele sale au fost folosite pentru crearea colecțiilor unor muzee noi. În acest an, Muzeul Național de Etnografie şi Istorie Naturală va împlini 130 de ani.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).