Marcați
Indemnizații pentru viitorii medici
19.11.2019, 17:30
Viitorii medici salută inițiativa președintelui țării, Igor Dodon, de a majora indemnizația pentru tinerii care vor accepta să se angajeze, după absolvire, în zonele rurale. Ei spun că această măsură îi va încuraja să rămână în țară. La rândul lor, profesorii sunt de părere că alocația unică va spori atractivitatea acestei profesii.

Tinerii spun că banii pe care îi vor primi de la stat pentru angajarea la muncă în mediul rural îi vor ajuta să uite de problemele materiale și să se concentreze exclusiv asupra activități profesionale.

Șeful Departamentului Educație Medicală Continuă din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, Stanislav Badan, a declarat că majorarea indemnizației va soluționa, parțial, deficitul de cadre în acest domeniu.

"Este una foarte bună, evident că nu se vor rezolva toate problemele existente în sistemul de sănătate prin majorarea acestei îndemnizații, însă este un stimul suplimentar, este o motivare pentru cei care urmează să activeze în mediul rural și probabil va avea efect benefic asupra intenției absolvenților de a rămâne în țară și a urma studiile de rezidențiat, precum și de a activa în Republica Moldova", a spus Stanislav Badan.

Igor Dodon a anuțat ieri despre majorarea indemnizațiilor pentru tinerii specialiști din domeniul medical și farmaceutic, în special, pentru cei care vor decide să-și desfășoare activitatea în mediu rural. În cazul medicilor și farmaciștilor acestea vor crește de la 45.000 de lei până la 120.000 de lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii – de la 36.000 de lei până la 96.000 de lei. Datele oficiale arată că nivelul de completare a spitalelor cu medici este de doar 83 la sută. Cea mai proasta situație este în raioanele Cantemir și Basarabeasca, unde lipsesc peste 30 la sută din angajați.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).