Marcați
Prima ilegalitate contracarată de Ceban
19.11.2019, 14:41
Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a vizitat astăzi un șantier ilegal din sectorul Buiucani. El a dispus demolarea gardului de protecție și sistarea lucrărilor. Este vorba de un proiect de construcție unui centru comercial, inițiat încă acum doi ani. De asemenea, la indicația lui Ceban urmează a fi astupată groapa de fundație, iar terenul va fi adus la starea inițială și amenajat. Edilul a reiterat că nu va tolera abuzurile în domeniul construcțiilor și că adevărata luptă împotriva șantierelor ilegale a început de la adresa Calea Ieșilor 55.

Așa cum a anunțat luni, primarul general Ion Ceban i-a dat, azi-dimineață, întâlnire pretorului sectorului Buiucani lângă șantierul de pe strada Calea Ieșilor. El a dispus demontarea gardului de protecție, deoarece construcția a fost inițiată cu abateri de la legislație.

"Am solicitat ca acest gard să fie dat jos. Este prima intervenție de acest tip și să fie amenajat teritoriul. Am rugat ca, în trei zile, toate aceste lucruri să fie rezolvate. Am mai spus că ne dorim să se construiască în Chișinău, dar în Chișinău să se construiască conform regulilor, conform standardelor și să nu fie lezate drepturile locuitorilor municipiului, pentru că orașul și suburbiile aparțin oamenilor, nu constructorilor și nu relelor intenții", a precizat Ion Ceban.

Terenul îngrădit se află în proprietate privată, iar anul trecut Consiliul municipal Chișinău a inițiat mai multe acțiuni privind răscumpărarea lui. Deși tentativa a eșuat, actele permisive pentru construcție au expirat.

Vadim Brânzaniuc, pretorul sectorului Buiucani:"Care va fi soarta lui de mai departe va decide Consiliul municipal Chișinău, care este unicul organ competent să dispună asupra proprietății municipale".

Primarul Ion Ceban a precizat că, alături de alte 200 de construcții, dosarul în acest caz a fost remis instanțelor competente, pentru a demara investigațiile:

"Am transmis acest raport, unde sunt și figuranții, începând cu organele competente și finalizând cu constructorii nemijlocit, companiile de proiectări, la toate instanțele, fiecărui deputat, Guvernului, el este public, organelor de drept și eu sper ca toți să intervină în această privință. - Cum credeți, cine se face vinovat anume în acest caz? - Lipsa de bun-simț din partea autorităților, pentru că, până la urmă, autoritățile sunt acelea care eliberează autorizații de construcție, certificate de urbanism. Deci dacă nu se vrea, la modul propriu, nu se face".

După câteva minute, angajații Preturii Buiucani au și început demontarea gradului de protecție.Oamenii care locuiesc în preajma șantierului spun că își doresc reamenajarea terenului în parc și tragerea la răspundere a celor vinovați de inițierea construcției.

Primarul general Ion Ceban a precizat că planifică o întâlnire cu reprezentanții firmelor de construcție, pentru a pune în discuție viziunea sa privind dezvoltarea Capitalei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).