Marcați
Pericol de răspândire a difteriei
18.11.2019, 19:04
O pătrime din populaţia Republicii Moldova nu este vaccinată repetat împotriva difteriei. Prin urmare, sănătatea publică este în pericol, mai ales că focare ale infecției au fost depistate pe teritoriul Ucrainei. Doar în luna octombrie, în ţara vecină au fost înregistrate 23 de cazuri noi. În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă populaţia să consulte medicii de familie.

Medici avertizează că, pentru a preveni izbucnirea unei epidemii de difterie, nivelul de vaccinare trebuie să fie de, cel puțin, 95 la sută. În țara noastră, sunt însă zone în care nivelul vaccinării nu depășește 90 la sută. Este vorba, în special, de raioanele Donduşeni, Ceadîr-Lunga şi municipiul Bălţi. Dacă procesul de vaccinare a copiilor decurge relativ bine, în cazul adulților este mai complicat. Medicilor le vine mai greu să-i convingă să se vaccineze repetat. În Capitală, 30 la sută dintre locuitorii adulți nu sunt vaccinați repetat.

"Pe parcursul mai multor ani, chiar şi volumul planificat este realizat în proporţie de 75-80%. De ce? Din cauza indiferenței oamenilor şi, poate, din cauza problemelor în activitatea medicilor de familie. Şi imigrarea, nivelul înalt al imigrației persoanelor adulte. Ele nu se află la locul de reședință, iar când sunt invitate, cred că la noi nu va fi difterie", a precizat Anatolie Melnic, virusolog Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.

Prima vaccinare împotriva difteriei este realizată, de trei ori, în primele luni de la naștere. Ulterior, este repetată la vârsta de șapte şi 15 ani. Alte intervenții de acest gen sunt realizate doar după consultarea medicului de familie.

"Pentru o protecție garantată a populației, cel puțin, o dată în zece ani, adulții trebuie să fie vaccinaţi împotriva difteriei. Altă ieşire din situaţie nu există. O cale pentru toţi - la medicul de familie. Vaccinuri sunt în cantitatea necesară. Vaccinul este de la producător certificat de Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinul este calitativ", a mai adăugat Anatolie Melnic.

Cel mai mare număr al îmbolnăvirilor de difterie în țara noastră a fost înregistrat în perioada 1994-1996. Aproape 900 de oameni au fost infectați, iar 48 au decedat. Autoritățile au decretat atunci stare de epidemie. Ultimul caz a fost înregistrat în anul 2003, la o femeie care s-a aflat peste hotare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).