Marcați
Concursul rămâne în vigoare
18.11.2019, 18:29
Rezultatele concursului de selectare a celor patru candidați pentru funcția de procuror general vor rămâne în vigoare, iar lista îi va fi transmisă Consiliului Superior al Procurorilor. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. El a precizat că, de fapt, rezultatele acestui concurs nici nu au fost anulate, așa cum a anunțat fostul ministru, Olesea Stamate.

Conform procedurii, Consiliul Superior al Procurorilor are la dispoziție 10 zile lucrătoare, pentru a examina și evalua cele patru candidaturi. Ulterior, cel desemnat îi va fi propus președintelui țării pentru numire în funcție. În cazul în care șeful statului nu este de acord cu decizia CSP, urmează să selecteze o altă candidatură. Amintim că, în urma concursului organizat de Ministerul Justiției au fost selectați Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. La scurt timp, fostul ministru Olesea Stamate a anunțat că va anula concursul.

"În minister, nu am găsit niciun act care să indice temeiul legal prin care concursul să fi fost stopat sau anulat. În aceste condiții, avem de-a face cu o situație extrem de gravă. Pe de o parte, societatea a fost mințită, a fost indusă în eroare privind existența unei decizii de anulare a rezultatelor concursului, pe de altă parte avem de-a face cu o gravă ilegalitate. Fostul ministru a încălcat termenul în care trebuia să transmită candidaturile preselectate, la Consiliul Superior al Procurorilor", a declarat Fadei Nagacevschi.

El a mai anunțat că reformarea justiției trebuie să continue, însă este nevoie de implicarea în acest proces și a persoanelor din sistem.

"Trebuie încetat acest lucru în care cei din sistemul de justiție nu erau consultați și aflau, cel mai des, de la televizor cum vor fi reformele. Nu poți să faci o reformă reală, fără să ai și sprijinul oamenilor onești din sistem care pot furniza, și ei, soluții foarte bune. Așadar, cred că o abordare eficientă, dacă vrem să avem o reformă reală a justiției, este să conjugăm eforturile sistemuluio de justuție, a societății civile, a partenerilor de dezvoltare și a Ministerului Justiției, să lucrăm împreună" , a mai adăugat ministrul Justiției.

Proiectul de reformare a justiției, elaborat de fosta conducere a ministerului, a primit aviz negativ din partea Comisiei de la Veneția. Fadei Nagacevschi a precizat că acest proiect va fi revăzut în regim de urgență și retransmis forului european până în data 10 decembrie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).