Marcați
Statistici îngrijorătoare
18.11.2019, 16:33
77 de familii au solicitat, anul trecut, asistența Asociației ”La Strada” pentru consilierea copiilor abuzați sexual în mediul online. Datele au fost prezentate de această organizație și Procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în contextul Zilei Europene pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale și Abuzului Sexual. În nouă luni ale acestui, specialiștii ”La Strada” au fost solicitați în 43 de cazuri de acest fel.

Potrivit experților, 60 la sută dintre copiii abuzați online au vârsta între 13 și 15 ani, iar unul din 10 are vârsta de până la 10 ani. În multe cazuri, copiii, pur și simplu, nu reclamă cazurile de abuz sexual, a precizat reprezentanta Asociației ”La Strada”, Elena Botezatu.

"Am observat că șase din 10 copii au expediat fotografii cu conținut intim abuzatorului, considerând că sunt în relații de încredere cu acesta sau relații de iubire. În 75 la sută dintre cazuri sunt solicitări de a fi expediate materiale cu conținut mult mai explicit, solicitări de a fi realizate materiale video, în care copilul este implicat în acțiuni cu caracter sexual. Amenințările copilului, din păcate, durează luni în șir. În 34 la sută dintre cazuri copilul este amenințat luni la rând, până când acest caz ajunge în vizorul organelor de poliție", a spus Elena Botezatu.

Reprezentantul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, Sergiu Rusu, a declarat că pedofilii câștigă încrederea minorilor cu ajutorul unor profiluri false.

"Am determinat că făptașul, de regulă, este o persoană absolut necunoscută victimelor. Profilul web al acestora nu conține careva informații și este foarte complicat pentru investigatori ca să îl identifice. Mai mult ca atât, acesta acționează de pe mai multe profiluri ale rețelelor de socializare și utilizează mai multe numere de telefoane mobile. Pentru a intra în încrederea victimelor, inițial, se prezintă ca o persoană atentă, politicoasă, încercând să convingă victima că nu acționează în scopuri sexuale", a specificat Sergiu Rusu.

În perioada 2015-2018, de către PCCOCS au fost intentate 128 de cauze penale privind exploatarea sexuală și traficul de copii, a mai precizat procurorul Sergiu Rusu.

Tot cu ocazia Zilei Europene pentru Protecția Copiilor Împotriva Exploatării și Abuzului Sexual, la Parlament a fost inaugurată o expoziție de fotografii. Până în luna iunie a anului viitor, toate imaginile vor ajunge în 12 localități din țară. Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, împreună cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul unui proiect sprijinit de Consiliul Europei. Cele 20 de fotografii prezintă, într-un mod simbolic, pericolele la care pot fi expuși copiii și tinerii în mediul online. Scenariile fotografiilor au fost elaborate împreună cu un grup de tinere care au supraviețuit abuzului sexual în copilărie. Fiecare fotografie este însoțită de un mesaj adresat copiilor, tinerilor și părinților.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).