Marcați
Salarii și indemnizații mai mari
18.11.2019, 15:20
Salariile bugetarilor vor crește, din anul viitor, în medie, cu 10 la sută. Unele categorii, precum profesorii și educatorii, vor ridica însă lefuri majorate cu 18 sută. Anunțul a fost făcut în urma ședinței comune a președintelui țării, președintelui Parlamentului și prim-ministrului. De asemenea, va fi aprobat un nou sistem de acordare a indemnizațiilor pentru tinerii specialiști în medicină și farmacie. Cei care vor alege să lucreze în sate după finalizarea studiilor, vor primi o indemnizație de până la 120 de mii de lei.

Președintele țării a anunțat că, începând cu anul viitor, mai multe categorii de bugetari vor primi salarii mai mari. De cea mai consistentă mărire a lefurilor vor beneficia bibliotecarii și angajații din domeniul culturii. Pentru ei, sporul va fi de 30 la sută, a precizat președintele Igor Dodon.

"În medie, va fi cu 10 procente, dar, pe unele categorii, de exemplu, profesori și educatori din grădinițe, cu circa 18 procente. Pentru asistenții sociali - cu 16 procente și alte categorii. Și se stabilește că, pentru anul 2020, că pentru toți angajații din sectorul bugetar se stabilește prima anuală, în mărime de până la 50 de procente din salariul mediu lunar, care nu a fost în anul curent, dar noi insistăm să-i motivăm pe cei care muncesc pentru stat", a spus Igor Dodon.

Cât privește susținerea tinerilor specialiști, Igor Dodon a anunțat despre majorarea indemnizațiilor, în special, pentru cei care vor decide să-și desfășoare activitatea în mediu rural.

"În timpul apropiat, vor fi majorate indemnizațiile pentru tinerii specialiști din domeniul medical și farmaceutic. În cazul medicilor și farmaciștilor, acesta va crește de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii - de la 36 de mii la 96 de mii de lei. Este vorba de persoanele care merg în zona rurală, unde avem nevoie de specialiști în toate domeniile. Pentru educație a fost anterior majorată. Acum o facem pentru medici" , a mai adăugat președintele țării.

Toate aceste inițiative sociale urmează să fie examinate și aprobate până în data de 20 decembrie, a anunțat premierul Ion Chicu, potrivit căruia Executivul își propune să încheie anul cu toate bugetele aprobate.

"Noi avem pentru fiecare din aceste legi elaborat grafic pe ore, pe zile - când elaborăm, când consultăm, când îl remitem la Parlament, când mergem la comisii și am îndrăznit chiar să solicităm Parlamentului să organizeze rapid ședințele, astfel încât să ne încadrăm în graficul respectiv, pentru a avea votate și aprobate legile bugetare anuale, cel târziu, la 20 decembrie. În alt scenariu, în al caz, noi compromitem funcționalitatea normală, inclusiv bugetară a statului. Noi nu avem acel confort, acele 100 de zile, luna de miere, când să ne acomodăm, când să vedem ce se mai întâmplă. Noi lucrăm acum contracronometru", a declarat Ion Chicu.

Potrivit statisticilor, în trimestrul doi al acestui an, salariul mediu pe economie era de 7.300 de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).