Marcați
Proiecte în sprijinul pensionarilor
18.11.2019, 15:08
Veste bună pentru pensionari. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ei vor beneficia de un sprijin financiar de 700 de lei din partea statului. De asemenea, începând cu anul viitor, pensia va fi indexată de două ori pe an. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele țării, Igor Dodon. El a precizat că acestea și alte inițiative sociale vor intra în vigoare până la sfârșitul acestui an.

Inițiativele sociale, care vor fi aprobate în curând, vor oferi mai multă echitate socială, mai ales pentru vârstnici, a declarat președintele Igor Dodon.

"Am decis să acordăm un suport, un ajutor de sărbătorile de iarnă, în mările de 700 de lei, pentru 625 de mii de pensionari. 625 de mii de pensionari vor obține câte 700 de lei, ajutor pentru sărbătorile de iarnă. În următoarele săptămâni va fi modificată legea, pentru ca începând cu anul 2020, indexarea pensiilor să fie de două ori pe an. Inițiativa la care au insistat colegii din Parlament pe parcursurilor patru, cinci ani și inițiativa prezidențială cu care eu am ieșit, în luna august sau septembrie. Am luat decizia să majorăm alocațiile lunare pentru veterani, de la 100 de lai, la 300 de lei, pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și pentru participanții la acțiunile de luptă în Afganistan. Este vorba de peste 20 de mii de persoane", a declarat șeful statului.

Alte inițiative, care vizează pensionarii și familiile nevoiașe, sunt acordarea sprijinului pentru perioada rece a anului. Un proiect, care va fi implementat din anul viitor, prevede oferirea pensiei de urmaș pentru o perioadă de cinci ani, a mai anunțat președintele Igor Dodon.

"Am decis să majorăm ajutorul pentru perioada rece a anului, de la 350 la 500 de lei și am extins numărul familiilor care vor benefia, de la 170 de mii la 300 de mii. Adică pentru perioada rece a anului, 300 de mii de familii vor primi un ajutor pentru perioada rece a anului, mai mare, nu 350 dar 500 de lei. În următoarele săptămâni, va fi modificată legea pentru a garanta pensia pentru o perioadă de cinci ani, în cazul decesului unuia dintre soți. Noi considerăm că este corect, ca pentru o perioadă, de cel puțin cinci ani, după ieșirea la pensie, în caz de deces, unul dintre soți să primească pensia pe care o merită cel care a plecat din viață", a mai adăugat președintele țării.

La rândul său, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat sprijinul plenar al Legislativului pentru examinarea și aprobarea acestor proiecte de lege.

"Noi, sigur că vom susține în Parlament și eu vreau să văd acel deputat care nu va susține careva inițiatuve sociale în interesul cetățenilor. Aceste legi sunt unlele foarte importante, de aceea, noi ne-am pus ca scop și așteptăm, în Parlament să revină, ca aceste proiecte de legi. după ce vor fi aprobate de către Guvern, trebuie să fie discutate în comisiile parlamenare și ulterior, în ședința în plen", a menționat Zinaida Greceanîi.

Aceste decizii au fost aprobate în ședința comună a șefului statului, președintelui Parlamentului și prim-ministrului. Igor Dodon a anunțat că astfel de ședințe vor fi organizate săptămânal.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).