Marcați
Agricultorii acuză ANSA de lipsă de transparență și activitate abuzivă în derularea normală a proceselor economice
16.02.2016, 14:32
Producătorii agricoli se arată nemulțumiți de activitatea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) pe care o califică nesatisfăcătoare şi ineficientă. Despre aceasta se menționează într-o declarație semnată de membrii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect, Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de lapte şi produse lactate „Lapte”, Patronatului Întreprinderilor Prelucrătoare de Carne, relatează Actualități.md.

„Constatăm că activitatea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor este nesatisfăcătoare, ineficientă, iar uneori devine un instrument de intervenţie abuzivă în derularea normală a proceselor economice. Agenţia ANSA, creează impedimente la efectuarea exporturilor de fructe moldoveneşti şi favorizează reexporturile prin modul şi procedurile netransparente de eliberare a Certificatelor fito-sanitare.Modul şi procedurile netransparente de eliberare a autorizaţiilor de import a produselor animaliere, în special celor ce provin din Ucraina, facilitează importurile şi concurenţa neloială dintre producătorii de materii prime locali şi importatori, care vor rezulta inevitabil în falimentarea fermierilor autohtoni. Rolul insuficient şi incoerent pe care ANSA îl are la implementarea politicilor şi reformelor necesare din sector în contextul implementării Acordului de Liber Schimb cu UE. Acest lucru se datorează lipsei de transparenţă în activitatea ANSA şi coordonarea insuficientă , iar uneori contradictorie a activităţii acesteia cu cea a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare care în ultimă instanţă este organul responsabil de elaborare şi implementare a Politicilor şi strategiilor de dezvoltare a sectorului agroalimentar", precizează semnatarii declarației.

Totodată, în comunicatul acestora se menţionează că aceste probleme au existat şi în trecut, însă s-au agravat esenţial odată cu trecerea ANSA din subordinea Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în subordinea directă a Guvernului.

Membrii Asociaţiilor solicită măsuri urgente şi concrete de transformare a Agenţiei ANSA într-un partener de nădejde, cu o reţea de laboratoare recunoscute pe plan internaţional. „Trecerea imediată a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care ar permite de a accelera procesul de reformare a sectorului şi ar permite implementarea reală a standardelor de calitate şi trasabilitate a produselor agroalimentare. Modificarea legislaţiei care reglementează activitatea ANSA, astfel ca să prevadă instituirea unui consiliu de observatori format inclusiv din reprezentanţi ai Asociaţiilor profesionale împuternicit să asigure transparenţa în activitatea Agenţiei ANSA”, conchid producătorii agricoli.

actualitati.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).