Marcați
Alegerile locale s-au desfășurat cu mai puține incidente, comparativ cu cele parlamentare din acest an
21.10.2019, 15:18
Alegerile locale generale s-au desfășurat cu mai puține incidente față de cele parlamentare din februarie 2019. La această concluzie au ajuns reprezentanții Asociației ”Promo-Lex”, care au făcut o analiză comparativă a scrutinelor. Potrivit raportului prezentat astăzi, în 20 octombrie au fost mai puține cazuri de sigilare incorectă a urnelor de vot. De asemenea, s-a micșorat numărul cazurilor de intimidare a alegătorilor.

Potrivit directorului de programe ”Promo-Lex”, Pavel Postica, la alegerile de duminică au fost înregistrate cu 277 de incidente mai puțin față de cele parlamentare din 24 februarie. De asemenea, au fost atestate 14 cazuri de sigilare necorespunzătoare a urnelor de vot, în comparație cu 86, câte au fost la precedentul scrutin. Observatorii ”Promo-Lex” au mai estimat că, la nivel național, au fost reclamate 16 situații de mituire sau de tentativă de mituire a alegătorilor. În luna februarie, la alegerile parlamentare au fost raportate 64 de incidente de acest fel. Cât despre transportarea organizată a alegătorilor, numărul cazurilor s-a micșorat de la 91, la alegerile parlamentare, până la 15, la scrutinul de ieri.

"Ca să vedem situațiile comparative în evoluție am pus sau am încercat să facem o comparație începând cu alegerile locale noi din 20 mai 2018, ambele tururi de scrutin, comparativ cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și turul întâi a alegerilor locale generale și parlamentare noi estimat la nivel național. Dacă este să facem o comparație per total pe țară ce s-a întâmplat de către ce au văzut observatorii în data de 24 februarie 2019 și din ce au raportat în jur de 1.020 de incidente în ziua alegerilor. Estimările noastre pentru acest scrutin alegerile locale generale ar fi de 743", a spus Postica.

Monitorizarea ”Promo-Lex” a fost întocmită în baza datelor de la 757 de observatori. Datele raportului au fost calculate cu a marjă de eroare de 2,8 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).