Marcați
Pentru viitorul fotbalului moldovenesc
21.10.2019, 14:45
În Capitală a fost dat startul ceremoniei de deschidere a campionatului de fotbal printre juniori ”Cupa președintelui”. Peste 400 de tineri fotbaliști din 24 de echipe din Chișinău vor lupta, în luna decembrie, pentru locuri pe podium. Inaugurarea turneului a avut loc pe stadionul ”Zimbru”. Evenimentul a fost organizat de administrația prezidențială, Federația Moldovenească de Fotbal, Fundația de binefacere ”Din suflet” a primei doamne a țării, precum și sponsori din Italia. Șeful statului le-a urat jucătorilor confruntări memorabile, evitarea traumatismelor și fair play.

Startul campionatului de fotbal ”Cupa președintelui” a fost dat de valurile formate pe gradenele stadionului ”Zimbru”. Fiecare participant la competiție a primit câte un set de echipament de fotbal din partea sponsorilor, inclusiv de la reprezentanții cluburilor mari din Italia, care îi vor selecta pe cei mai buni fotbaliști, pentru a-și continua cariera în țara legendelor mondiale precum Francesco Totti și Roberto Baggio.

"Acest turneu a venit ca inițiativa unor parteneri din Italia care sunt aici, alături de noi, care au propus să organizăm câteva turnee în Republica Moldova, pentru a dezvolta fotbalul, dar tineri vreau să fiți atenți - în același timp ei vor să selecteze cei mai buni jucători pentru a-i promova inclusiv în cluburile de fotbal din Italia", a spus șeful statului.

Deja din anul viitor, geografia campionatului ”Cupa președintelui” se va extinde. De la nivel municipal, competiția va trece, treptat, la nivel republican, iar asta înseamnă participarea a sute de echipe. În acest mod, pentru a vedea cum joacă tinerii moldoveni, vor veni nu doar reprezentanți ai cluburilor italiene, ci și ai altor echipe de fotbal cu de talie mondială. Pentru a-i stimula pe tinerii jucători din țara noastră, șeful statului le-a pregătit o surpriză.

"Echipa care va ocupa locul întâi va primi 200 de mii de lei de la președinte, acei care vor ocupa locul doi - 150 de mii de lei, locul trei - 100 de mii de lei. Eu sper foarte mult ca aceste premii bănești vă vor face să jucați și mai bine", a specificat Igor Dodon.

Șeful statului s-a arătat convins că despre fotbalul moldovenesc se va vorbi din nou în afara țării, însă pentru asta sunt necesare investiții, începând cu echipele de juniori.

"Să nu uităm că în unele țări care nu aveau istorie și nu făceau istorie în fotbal, cum este de exemplu Islanda, după ce s-a investit enorm pe parcursul unei perioade nu lungi de timp, câteva zeci de ani, 10, 15, 20 de ani - deja au performanțe la nivel de primele echipe la nivel mondial. Noi dacă vom prelua un astfel de exemplu și vom face investiții pentru Republica Moldova, care are o experiență în fotbalul internațional, pentru că noi am avut fotbaliști de performanță în timpul sovietic. Eu cred că noi putem să obținem rezultate foarte bune, dar trebuie să începem de la copiii", a mai adăugat el.

Participanții la competiția din decembrie, reprezentanți ai școlilor de fotbal, dar și ai instituțiilor de învățământ general, sunt bucuroși că vor participa la un astfel de campionat. Pentru ei, este o oportunitate de a-și verifica nivelul de pregătire.

Reprezentantul clubului italian ”Milano City”, Antonio Rosati, a declarat că astfel de campionate oferă posibilitatea de a descoperi tinerele talente.

Campionatul de fotbal ”Cupa președintelui” se va defăşura în luna decembrie a acestui an.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).