Marcați
Alegem 898 de primari
20.10.2019, 12:08
Astăzi au loc alegerile locale generale, care vor stabili soarta localităților pentru următorii patru ani. În urma scrutinului de astăzi urmează să fie aleşi 898 de primari şi 11.580 de consilieri locali. Majoritatea vor fi în sate şi orașe, iar în consiliile raionale şi cele municipale urmează a fi aleși peste 1.100. Potrivit legislației, numărul consilierilor este stabilit în funcție de populația atestată la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegerile.

În total, pentru alegerile locale generale au fost deschise 1.969 de secții de votare. Cele mai multe se află în municipiul Chişinău – 307, urmat de raioanele Orhei, cu 83 de secţii, Ungheni, cu 78 de secţii, şi Soroca, unde au fost deschise 74 de secţii de votare. Totodată, pentru alegerile locale au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, dintre care peste 6,1 milioane în limba de stat și aproape 1,7 milioane în limba rusă. În Registrul de stat al alegătorilor sunt înscrise peste 3,2 milioane de persoane.

Tot astăzi au loc alegeri parlamentare noi. Locuitorii din patru circumscripții uninominale urmează sa-și aleagă reprezentanții în Parlament, după ce deputații aleși în februarie au renunțat la mandatele de parlamentari. În cursa pentru suplinirea funcției de deputat s-au înscris 28 de candidaţi. Cei mai mulţi, adică 11, sunt în diasporă, în circumscripția 50 La Vest de Republica Moldova.

Potrivit CEC, cele mai multe secţii de votare - 85, au fost deschise tot în circumscripţia numărul 50, care include ţări din europa. Alegeri parlamentare se mai desfăşoară în localităţile din circumscripţia numărul 17 Nisporeni, în localităţile din regiunea transnistreană, care fac parte din circumscripţia numărul 48, dar şi în municipiul Chişinău, în circumscripţia numărul 33.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, procesul de deschidere a secțiilor de votare, inclusiv sigilarea urnelor de vot, verificarea listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ștampilelor va fi monitorizată în regim video. De asemenea, va fi monitorizat procesul de numărare a voturilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).