Zece deținuți minori au susținut astăzi examenul la specialitatea lăcătuș-electrician
Zece deținuți minori de la Penitenciarului numărul 10 din satul Goian, au susținut astăzi examenul la specialitatea lăcătuș-electrician. Ei au fost escortați la Școala Profesională numărul 7 din Capitală, unde au avut loc probele de teorie și practică. Este pentru prima dată când examenele s-au desfășurat la o școală profesională. Până acum, candidații susțineau probele în locurile de detenție.
Cătălin Vasile are 19 ani și este originar din Ungheni. Tânărul spune că a depus o cerere pentru a fi eliberat condiționat și speră că aceasta va fi acceptată. A ales meseria lăcătuș-electrician după ce a studiat șapte profesii. Acum, abia așteaptă să iasă în libertate, pentru a se angaja în câmpul muncii și a începe o nouă viață. Un alt tânăr care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul numărul 10 din Goian este Ion Manole, în vârstă de 17 ani.
Cursurile teoretice și partea practică se desfășoară în Penitenciarul din Goian. Participanții au la dispoziție suporturi de curs și echipament tehnic, iar orele sunt predate de instructori de la Școala Profesională numărul 7 din Capitală, ne-a spus directorul instituției, Alexandru Ciobanu.
"Ei sunt în proces de dezvoltare și considerăm că este destul de important ca anume în perioada aceasta să acumuleze niște competențe care, pe viitor, să-i ajute cumva să se angajeze, să socializeze, să îmbrățișeze o meserie după ispășirea pedepsei. Cursul durează cinci luni de zile. Toate orele au fost făcute în penitenciar, pentru că așa este specificul. Examenul prevede proba scrisă, care este test de evaluare, și proba practică - montarea unei scheme electrice, deci montarea a două becuri în paralel, cu conexiuni din trei locuri diferite", spune Alexandru Ciobanu.
Potrivit directoarei Administrației Naționale a Penitenciarelor, Liuba Jignea-Suveica, tinerii de după gratii sunt motivați și de faptul că, după absolvire, primesc diplome care îi ajută să se angajeze în câmpul muncii.
"Chiar este o asigurare că noi, statul, ne interesăm de viitorul copiilor, dar mai cu seamă copiii care se află în detenție, ca atunci când li se va finisa termenul de ispășire a pedepsei privative de libertate, chiar din prima zi, ei vor avea posibilitate să își găsească un loc de muncă cu ușurință. Profesiile care sunt studiate în Penitenciarul 10 și, în general, la noi, în sistemul penitenciar, sunt de tencuitor-zugrav, electrolăcătuș, bucătari, cizmari, frizeri, am avut și operatori IT, pițar, cofetari, deci avem un spectru destul de larg", spune Liuba Jignea-Suveica.
Activitățile de formare profesională au loc în cadrul unui proiect implementat de Fundația ”Regina Pacis”, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova. În țară își ispășesc pedeapsa 67 de minori.
NTV Moldova