Marcați
Ce își doresc locuitorii din provincie de la noua guvernare
17.10.2019, 18:52
Combaterea corupției la toate nivelurile administrației de stat este principala pârghie pentru eradicarea sărăciei și stăvilirea exodului tinerilor peste hotare. De această părere sunt locuitorii din provincie. Oamenii spun că așteaptă de la noua guvernare acțiuni concrete, care să le schimbe viața în bine și să-i facă să simtă schimbarea care s-a produs la nivel politic în luna iunie a acestui an.

De la satul Cojușna, raionul Strășeni, până la Chișinău sunt aproape 10 kilometri și deja de aici locuitorii satelor moldovenești vorbesc despre sărăcie ca despre cea mai mare problemă a țării. Am comunicat cu oameni simpli și, sincer, despre o astfel de sărbătoare, precum Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei, nimeni nu a auzit. Totuși, la întrebarea când țara a luat-o pe o cale greșită și moldovenii au început să sărăcească rapid răspunsul este, practic, același - începutul anilor 90.

Рensionara din Cojușna, Taisia Daria, culege în fiecare zi nucile care cad din pom pe marginea drumului. Împreună cu soțul, care suferă de dizabilități, primesc pensii care însumează până la 3.000 de lei. Așa că, toamna, o sursă de venit importantă sunt nucile.

O altă pensionară din aceeași localitate, Angela Zorica, are 80 de ani. Femeia suferă de boli de inimă și, la recomandarea medicului, în fiecare zi, face plimbări de jumătate de oră. Ea spune că, dacă nu o ajutau fiicele, nu ar fi supraviețuit, deoarece medicamentele îi înghit 70 la sută din pensie.

Oamenii consideră că, acum doi ani, fosta guvernare i-a tras pe sfoară pe vârstnici, deoarece a adoptat o reformă în sistemul de pensi care nu a adus nimic bun.

Locuitorii în vârstă din satul Cojușna spun că, în perioada sovietică, oamenii erau mai protejați, din punct de vedere social, față de timpurile de astăzi.

Oamenii consideră că noua conducere a țării trebuie să distrugă toate schemele de corupție create de fosta guvernare, pentru a putea asigura bunăstarea poporului.

Potrivit datelor asistenților sociali, în satul Cojușna din raionul Strășeni locuiesc aproape 7.000 de oameni, dintre care aproape 1.000 își duc traiul în sărăcie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).