Marcați
Oamenii de cultură cer sprijin din partea autorităților
17.10.2019, 15:54
Viața culturală a Capitalei devine, de la an la an, tot mai săracă. Tinerele talente părăsesc țara, iar cei care au rămas abia se descurcă. Într-o situaţie grea se află şi artiştii cunoscuţi atât în ţară, cât şi peste hotarele ei. Despre problemele din acest domeniu au vorbit astăzi, într-o conferinţă de presă, mai multe personalități. Acestea au menționat că, de-a lungul anilor, autoritățile locale şi centrale au manifestat indiferență față de problemele din lumea artelor. În consecință, repertoriul teatrelor a sărăcit, iar numărul membrilor colectivelor de cultură se micșorează constant. Artiştii sunt convinşi că, în cazul în care va învinge candidatul PSRM pentru funcţia de primar general al Capitalei, Ion Ceban, problemele lor vor fi soluționate.

Oamenii de cultură spun că, deşi s-au adresat în repetate rânduri către autorități, au obținut doar întâlniri formale, după care nu au urmat şi soluţii. Artiștii speră că, dacă la cârma Primăriei Capitalei va ajunge Ion Ceban, practica vicioasă de ignorare a problemelor din domeniul artelor va fi curmată.

Artiștii mai spun că, în ultimii ani, interesul publicului pentru teatru a scăzut simțitor. De aceea, fără sprijinul autorităților, situația din acest domeniu nu poate fi îmbunătățită. O altă problemă este condiția oamenilor de artă, care au ajuns la pensie. Cunoscuți interpreți și actori, al căror nume aduna săli pline de spectatori și răsuna frecvent pe marile ecrane, cu greu fac față astăzi facturilor pentru întreținere. Artiștii sunt convinși că programul de dezvoltare a oraşului, prezentat de candidatul socialiştilor, poate contribui la îmbunătăţirea nivelului de trai al locuitorilor Capitalei.

Oamenii de cultură au mai subliniat necesitatea creării în cadrul Ministerului Educaţiei a unei comisii responsabile de examinarea problemelor din acest domeniu, care să asigure un dialog permanent dintre autorități și colectivele de creație.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).