Marcați
Renato Usatîi este cercetat în Rusia pentru implicare în laundromat
16.10.2019, 15:36
Comisia de investigații din Rusia verifică implicarea lui Renato Usatîi în schema de spălare de bani, supranumită ”laundromatul moldovenesc”, în care liderul Partidului Nostru are, deocamdată, statut de martor. Potrivit publicației ruse RBC, numele lui Usatîi apare în dosarul de rezonanță al fostului colonel FSB, Dmitri Zaharcenko, în al cărui apartament au fost depistate nouă miliarde de ruble. O parte din acești bani ar fi fost furată de la Căile Ferate ale Rusiei, iar schema ilegală ar fi fost pusă la cale cu implicarea lui Renato Usatîi. Liderul PN neagă implicarea în acest caz.

Scandalurile în jurul Căilor Ferate ale Rusie au izbucnit încă în septembrie 2016, când a fost reținut colonelul FSB Dmitri Zaharcenko. Într-unul dintre apartamentele sale a fost depistată suma uriașă de nouă miliarde de ruble. Ulterior, pe conturile familiei acestuia au fost găsite alte 300 de milioane de euro. Potrivit Comitetului de Anchetă al Rusiei, cea mai mare parte a acestor bani provine din delapidarea fondurilor publice.

În timpul anchetei, procurorii au descoperit că două miliarde de ruble au ajuns la Zaharcenko de la Calea Ferată a Rusiei, prin intermediul companiei ”1520”, angajată în proiectarea și construcția căilor ferate. În octombrie 2018, a fost reținut coproprietarul acestei companii, Valeri Markelov.

"Markelov și trei complici de-ai săi i-au oferit mită pentru protecție lui Dmitri Zaharcenko. Valoarea totală a mitei a depășit două miliarde de ruble. Recompensa ilegală era oferită lunar, a câte 150 de mii de dolari SUA. De regulă, banii erau transmiși în numerar, iar metodele de transmitere erau stabilite de Zaharcenko", a declarat Svetlana Petrenko, purtătoarea de cuvânt a Comitetului rus de anchetă.

Potrivit materialelor anchetei, Markelov delapida sumele uriașe de la Căile Ferate ale Rusiei, cu ajutorul sistemului judecătoresc din Moldova, iar un rol important în aceste scheme i-ar fi revenit politicianului moldovean Renato Usatîi, notează portalul rus RBC. Într-un articol publicat astăzi, instituția menționează că Renato Usatîi l-ar fi ajutat pe Markelov să scoată ilegal din Rusia 250 de milioane de dolari cu ajutorul lui Plahotniuc și Platon.

”Ancheta verifică rolul liderului ”Partidului Nostru” și fostului primar al orașului Bălți în această schemă ilegală. Deocamdată, el are statut de martor. Potrivit anchetei, el însoțea procesul în interesul companiei ”1520””, scrie RBC, făcând trimitere la sursele sale din Comitetul de Anchetă.

Potrivit articolului, politicianul moldovean Renato Usatîi i-ar fi conectat pe reprezentanții companiei ”1520” cu fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc. Împreună, aceștia au pus la cale schema ilegală, prin care se furau bani de la Căile Ferate Ruse.

”Schema de delapidare funcționa în felul următor: în instanțele moldovenești erau formate datorii false fața de anumiți agenți economici din Moldova. Executorii judecătorești asigurau obținerea sumelor, după care banii ajungeau în Moldova, pe conturi bancare care aveau conexiune cu oamenii de afaceri Veaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc, iar ulterior banii erau transferați pe conturi bancare în Elveția”, susține sursa portalului RBC.

În același articol, Renato Usatîi neagă existența unor astfel de scheme și spune că nu a avut nicio legătură cu firma ”1520”. ”Eu îl cunosc pe Ușerovici, Markelov și Krapivin, la fel cum cunosc toate Căile Ferate ale Rusiei. Referitor la Zaharcenko, eu niciodată nu l-am văzut și nu cunosc cine este acest om”, a declarat Usatîi pentru RBC.

Totuși, sursele din Comitetul de Anchetă al Rusiei ale publicației au declarat că procurorii continuă acțiunile de investigare a rolului lui Usatîi în delapidările fără precedent de la Căile Ferate ale Rusiei. Totodată, ei mai afirmă că, în timpul reținerii lui Markelov, în octombrie 2018, nu departe de acesta se afla și Renato Usatîi.

Încă de la apariția sa în politică, Renato Usatîi afirma că este proprietarul unei companii din Nijni Novgorod, care produce şi furnizează echipament pentru Căile Ferate ale Rusiei și că averile sale le-ar fi obținut inclusiv cu ajutorul acestei companii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).