Marcați
Locuitorii satelor se pregătesc pentru iarnă
16.10.2019, 14:16
Locuitorii satelor se pregătesc pentru iarnă. Cei mai îngrijorați sunt pensionarii, pentru care cheltuielile cresc enorm în această perioadă. Ei sunt nevoiți să cheltuie cea mai mare parte a pensiei pentru lemne de foc.

Satul Maximovca din raionul Anenii Noi se află la doar 12 kilometri de Chișinău. Deși toate locuințele sunt conectate la rețeaua de gaz, oamenii nici nu au de gând să folosească acest tip de combustibil, din cauză că este prea scump.

Pensionara Ana Bivol face focul cu lemne. Încălzeşte doar o cameră, deoarece, pentru a încălzi întreaga casă, ar avea nevoie de vreo 15 mii de lei.

Din acest an, la inițiativa președintelui Igor Dodon, ajutorul oferit pentru perioada rece a anului va fi majorat.

"Proiectul de lege prevede majorarea sumelor achitate unei anumite categorii de oameni, şi anume majorarea, modificarea coeficientului de plată. Dacă până acum era 1,95, apoi acum va fi 2,2. Despre ce vorbeşte acest lucru? Despre faptul că, în expresie reală, în bani, cum spun oamenii, va fi un ajutor foarte serios. Acum, Guvernul face toate calculele, stabileşte componenta financiară a acestei chestiuni. În plus, subliniez, Președinția, împreună cu comisia parlamentară, participă activ la elaborarea bugetului de asigurări sociale", spune deputatul PSRM Vladimir Odnostalco.

Inițiativa de majorare a ajutorului social în perioada rece a anului a fost avizată pozitiv de comisiile de profil ale Parlamentului. În curând, proiectul de lege urmează să fie examinat în şedinţa în plen, iar din acestă iarnă oamenii să primească ajutorul social majorat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).