Marcați
Adio, Jacques Chirac
30.09.2019, 18:22
Cunoscutul politician francez, al 22-lea președinte al republicii, Jacques Chirac, a fost condus astăzi pe ultimul drum. În Franţa este declarată zi de doliu, iar drapelele sunt în bernă. La ceremonia de rămas bun au participat lideri din 80 de state. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a transmis omologului său de la Paris, Emmanuel Macron, un mesaj de condoleanţe.

În ultimele zile, mii de oameni au mers să-şi ia rămas bun de la Jacques Chirac, iar luminile de pe turnul Eiffel au fost stinse. Printre cei 80 de lideri de stat, care au venit să-l conducă pe ultimul drum a fost și președintele rus, Vladimir Putin, dar şi fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton. Ceremonia a fost condusă de actual președinte al Franței, Emmanuel Macron. În mesajul expediat acestuia, președintele Igor Dodon menționează că Jacques Chirac a fost o personalitate excepțională, un susținător al păcii şi solidarității între popoare.

”Regretatul Jacques Chirac și-a câștigat simpatia conaționalilor și a lumii întregi datorită contribuției esențiale pe care a avut-o în promovarea umanismului și valorilor universale. Relațiile de prietenie moldo-franceze au cunoscut un imbold semnificativ în urma vizitei oficiale întreprinse de Jacques Chirac în țara noastră, în perioada când la noi renăștea democrația și respectul față de drepturile fundamentale ale omului. În aceste clipe grele, suntem alături de familia îndurerată și întregul popor francez”, se arată în mesajul lui Igor Dodon.

Jacques Chirac a decedat în ziua de 26 septembrie, la vârsta de 86 de ani. El a condus Franţa timp de 12 ani, din 1995 până în 2007. Mulți francezi îl consideră drept cel mai bun președinte din istoria celei de-a cincea republici. Politicianul a fost îngropat în cimitirul Montparnasse din Paris, alături de fiica lui cea mare - Laurence, care a decedat în anul 2016.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).