Marcați
Turcia ameninţă Europa
6.09.2019, 14:56
Președintele Turciei, Recep Erdogan, ameninţă să redeschidă drumul către Europa pentru imigranții și refugiații sirieni. Liderul de la Ankara spune că a obosit să soluţioneze de unul singur această problemă. Turcia, care nu este ţară europeană, găzduieşte cel mai mare număr de imigranţi, iar autoritățile avertizează Bruxellesul că vor deschide hotarul, dacă nu vor primi ajutorul financiar promis de europeni. De cealaltă parte, liderii UE insistă asupra păstrării condițiilor pentru care au fost alocate până acum peste cinci miliarde de euro.

Acum trei ani, autoritățile turce și-au închis hotarele pentru imigranţii din Africa şi Orientul Apropiat, care ajungeau, prin Turcia, în Grecia, iar ulterior în Europa de Vest. Autoritățile de la Ankara au anunțat că țara lor găzduiește acum peste 3,5 milioane de sirieni. Pentru a stăvili valul de imigranți, este nevoie însă de o zonă de securitatea la hotarul cu Siria, pe o porţiune de 30 de kilometri. Proiectul prevede construcţia, în zona tampon, a unor mici oraşe, în care să se refugieze locuitorii ţării arabe. Asta ar contribui la reducerea imigraţiei, dar şi evitarea pericolului unor atentate teroriste în regiune. În aceste condiții, Ergogan avertizează că, în cazul în care nu va primi mai mult sprijin financiar de la Uniunea Europeană, Turcia va fi nevoită să deschidă hotarele.

- Sau are loc, sau noi deschidem porţile. Fie voi asiguraţi sprijinul, fie, să ne scuzaţi, dar noi nu mai putem răbda mult acest lucru. Noi ce, trebuie să purtăm singuri această povară?

La rândul lor, oficialii de la Bruxellesul precizează că suma totală a ajutorului oferit Turciei pentru a stăvili imigraţia este de șase miliarde de euro, dintre care 5,6 miliarde deja au fost alocate.

-Uniunea Europeană şi Turcia sunt dispuse să colaboreze mai departe în problema imigranților. Credem că vom reuși să continuăm lucrul cu partenerii noştri turci.

Conform acordului cu UE privind refugiaţii, semnat în martie 2016, Bruxelles s-a obligat să-i aloce Turciei șase miliarde de euro. Totuși, președintele Erdogan acuză cu regularitate UE că nu-şi respectă aceste angajamente şi ameninţă cu întreruperea acordului. Recent, el a declarat că Turcia a cheltuit deja 40 de miliarde de dolari, în contextul problemei refugiaților, iar de la UE a primit doar trei miliarde de euro.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).