Marcați
Mesajul cosmonauţilor pentru omenire
5.09.2019, 19:40
Aflarea în spațiu îţi oferă şansa de a înţelege că patria este nu doar ţara în care te-ai născut, ci întreaga planetă Pământ. Această înțelepciune a fost împărtășită de vestiţii cosmonauţi sovietici şi ruşi, Alexandr Ivancenko, Musa Manarov, Serghei Treşcev şi Anatoli Arţebarski, la o întâlnire de suflet la Centrul de Știinţă şi Cultură Rusă din Chişinău. Principalul mesaj al cosmonauţilor pentru moldoveni a fost - protejați natura!

La întâlnire au putut să participe toţi doritorii, așa că sala a fost arhiplină. Cosmonauţii le-au vorbit curioşilor despre rolul cosmonauticii în lumea modernă.

- Nu întâmplător lumea foloseşte imponderabilitatea, pentru a obține cristale transparente, anumite medicamente şi altele. Ceea ce pe Pământ este imposibil de făcut, în stare de imponderabilitate este posibil. Oamenii pot să vină, să configureze automatizarea şi să plece, iar ulterior să revină şi ia rezultatele. Acest lucru va fi, spre asta ne îndreptăm. Un lucru extraordinar se întâmplă acum la Staţia Cosmică Internaţională - priviţi câte state, ca un tot întreg, lucrează pentru a menţine capacitatea de lucru a acestei staţii. Este un exemplu unic al colaborării internaționale.

Nimeni nu a vrut să rateze şansa de a dialoga cu adevăratele legende ale cosmosului. Fiecare avea câte o întrebare.

- Înțelegeți, atunci când faci astfel de lucruri, ţi se extinde perspectiva, devii o persoană care a văzut ceva. Experienţa ta a crescut, este evident. Cum obișnuiesc să glumească băieţii noştri, după zboruri - am devenit mai deştept. De ce? Pentru că, până la asta, nimeni nu mă întreba nimic, iar acum mă întreabă în permanență.

Oaspeții au vorbit şi despre senzaţia pe care o ai atunci când priveşti Pământul de pe orbită.

- Pământul este casa noastră. Într-adevăr, aşa este, iar omul permanent trebuie să fie fericit şi să conştientizeze că el s-a născut şi trăiește aici.
-Am zburat un an. Eu, probabil, timp de un an, am şi povestit despre asta, dar mai bine o dată să vezi, mai bine chiar de mai multe ori.
- Eram în anul `91. Atunci, s-a încheiat războiul în Goful Persic - ardeau sondele. O dâră neagră de fum de la sonde se întindea la mii de kilometri deasupra pământului. Este îngrozitor.

- Putem să spunem că toţi suntem echipajul unei singure nave, cu denumirea Pământ. Doresc să fiu auzit de toţi locuitorii planetei - trebuie să protejăm nava noastră cu numele Pământ. Toţi suntem într-o corabie.


La întâlnire au venit familii întregi, împreună cu copiii. Unii şi-au adus aminte că și-au dorit să devină cosmonauţi.

- Înţelegeţi, tineretul stă acum pe internet şi îşi reduce IQ-ul cu distracţii simple. Să discuţi cu oameni, care au văzut multe, care pot să ne povestească multe, acest lucru ne permite să ne dezvoltăm.

- Este interesat?
- Da. Apropo, el ştie toate planetele. Ştia ce planete sunt înainte de a merge la şcoală. Cu asta ne-am ocupat. Are niște cunoştinţe în acest sens.
- Nu vă opuneţi să aveţi un nepot cosmonaut?
- Sigur, nu?

Despre visul de a deveni cosmonaut a povestiti şi Anatoli Arţebarski. În ziua în care Iuri Gagarin a zburat în cosmos, el cu frate său au fost invitaţi de tatăl lor în stradă. Le-a arătat spre cer şi le-a spus: ”Undeva, departe, mai aproape de stele, este un pilot sovietic”. Atunci, în sufletul copilului s-a născut dorinţa de a cuceri cosmosul. Şi a reuşit, chiar dacă a fost ultimul cosmonaut, care a primit distincţia de Erou al Uniunii Sovietice.

- Mă mândresc că am reuşit să montez, pe staţia ”Mir”, o fermă de 15 metri. O construcţie pe care am instalat-o cu mâinile mele, fără niciun şurub, pe un element de fuziune. Ulterior, am adus pe staţie, sub scafandru, drapelul URSS şi l-am instalat acolo, sus. Uniunea Sovietică deja nu era, iar până la drapel nimeni nu a reuşit să ajungă. Pe Pământ, drapelele erau scoase, dar staţia ”Mir” era cu drapelul nostru, sovietic. Cosmosul este totul - şi comunicaţii, şi televiziune, şi internet, şi tot ce nu observăm. Vremea, de exemplu, sondarea la distanţă a pământului, adică tot ce cunoaştem - hărţile noastre, elaborate pentru astăzi.

Întâlniri cu cosmonauţii au avut loc şi în oraşul Tiraspol.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).