Marcați
Forumul economic din Orient
5.09.2019, 19:30
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cerut ca rezultatele economice obținute în Orientul Îndepărtat să fie transformate într-un ”salt social”. Pentru a atrage în regiune cadre calificate, până la finele anului va fi lansat un program special de ipotecă, pe un termen de cinci ani. Acesta va fi destinat familiilor tinere, iar rata dobânzii va fi de doi la sută. Declarația a fost făcută de liderul rus la Forumul Economic din Orient. Acesta se desfășoară la Vladivostok. Sesiunea de astăzi a evenimentului i-a întrunit pe premierii Indiei și Japoniei.

Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat a găzduit peste 6.000 de oaspeți din 60 de țări. Aceștia au participat la Forumul Economic din Orient, la care au fost invitați și peste 1.300 de jurnaliști. La eveniment participă și companii din aproape 90 de domenii – de la industria petrolieră și transporturi, până la investiții și industrie alimentară. În prima zi a Forumului au fost semnate 220 de acorduri, în valoare de peste trei trilioane de ruble.

- Această regiune trebuie să fie atractivă pentru specialişti calificaţi şi pentru tineret, care sunt viitorul, după cum toţi ştiu. Mai ales că Orientul Îndepărtat este o regiune foarte bună şi tânără, cu un bun potenţial demografic, care trebuie păstrat şi înmulţit. Coeficientul sumar al natalităţii este aici peste nivelul mediu al Rusiei. Din opt milioane 200 de mii din districtul federal, aproape un milion şi jumătate sunt elevi, studenţi de la instituţiile de învăţământ superior şi colegii. În legătură cu asta, împreună cu colegii, am discutat aseară această problemă. Sunt de acord să lansăm în regiune un program ipotecar special, prin intermediul căruia familiile tinere vor putea lua credite cu doar 2% anual, pentru procurarea unui apartament sau locuinţe în regiunile Orientului Îndepărtat.

Liderul rus i-a invitat pe partenerii externi să privească mai atent Orientul Îndepărtat, care devine mai atractiv din toate punctele de vedere.

- Până în 2024, în Orientul Îndepărtat vor fi reconstruite 40 de aeroporturi. Pentru extinderea transportului aerian local, reînnoirea parcurilor regionale și locale de avioane și elicoptere, intenționăm să utilizăm puterea uzinelor de avioane din Orientul Îndepărtat, aflate în Ulan-Ude, Komsomolsk pe Amur și Arseniev. Stimați prieteni, ne propunem enormul scop de a dezvolta Orientului Îndepărtat, iar marile reușite presupun mereu parteneriat și unire de forțe.

În discursul său, premierul indian, Narendra Modi, a subliniat că relațiile comerciale istorice dintre Rusia și India s-au constituit prin Vladivostok și urmează să se dezvolte. Partenerii indieni sunt dispuși chiar din acest an să ofere o linie creditară de un miliard de dolari pentru dezvoltarea Orientului Îndepărtat.

- India își dorește să lucreze mână în mână cu Rusia, pentru dezvoltarea acestei călătorii captivante, a acestei viziuni. Din propria experiență vă pot spune că dezvoltarea rapidă a Vladivostokului și Orientului Îndepărtat, în corespundere cu viziunea domnului Putin garantează succesul.

Relațiile deloc simple dintre Moscova și Tokio au fost comentate de premierul nipon, Shinzō Abe. Chiar dacă cele două țări nu au un tratat de pace, ele continuă dialogul. Numai în cadrul acestui forum, cei doi au avut 27 de întrevederi.

- Acum este exact acel caz când trebuie de legat viitorul de Rusia. Vreau să mă adresez tuturor cu aceste cuvinte. Japonia și Rusia tocmai acum trebuie să-și creeze viitorul împreună. Cred că japonezii, împreună cu rușii, împărtășind bucuria muncii împreună, creează pentru prima dată în istorie posibilitatea pentru a visa împreună. Și pentru ca asta să devină o bună tradiție, Vladimir, eu cu tine vedem același viitor. Domnule președinte Putin, hai să facem asta pentru tineterul rus, pentru acei japonezi care construiesc astăzi acel viitor cu propriile mâini.

La forum au fost abordate și temele geopolitice, inclusiv aspectul revenirii Federației Ruse în componența G7.

- Cred că tuturor celor aflați aici le este clar și președintele Macron a declarat public, recent, că întâietatea Occidentului se încheie. Eu nu pot să-mi imaginez o organizație internațională eficientă, care să lucreze fără India și fără China. Însă orice fel de format este întotdeauna interesant. Ele sunt avantajoase, are loc un schimb de opinii pozitiv, chiar dacă are loc pe tonalități ridicate, din câte îmi dau eu seama, așa a și fost de data aceasta în G7. Oricum, este util. De aceea, noi noi niciodată nu respingem niciun fel de format de cooperare.

Lucrările celui de-al cincilea Forum al Orientului se vor încheia vineri.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).