Marcați
Infecții rezistente la antibiotice
5.09.2019, 17:38
Antibioticele continuă să-și piardă din eficienţă. Anual, în lume mor aproape 700 de mii de oameni, din cauză că medicamentele nu mai dau rezultate în lupta contra bacteriilor. Una dintre cauze este consumul frecvent sau incorect al medicamentelor. Problema îi pune în gardă şi pe medicii moldoveni. Comparativ cu alte ţări din Europa de Est, în Republica Moldova, numărul diagnozelor ”tuberculoză rezistentă la medicamente” este de două ori mai mare.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimii 25 de ani nu au fost produse noi categorii de antibiotice. Între timp, rezistenţa la aceste preparate a devenit una dintre principalele provocări mondiale. Anual, în Uniunea Europeană, din cauza rezistenței la medicamente mor aproape 25 de mii de oameni. Prognozele OMS arată că mortalitatea provocată de lipsa medicamentelor potrivite ar putea să ajungă la 11-14 milioane, către anii 2030-2040, mai mult decât decesele provocate de cancer. În context, medicii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică avertizează că principala provocare pentru ţara noastră este creşterea numărului bolnavilor cu tuberculoză rezistentă la medicamente.

Chiar dacă astăzi antibioticele nu pot fi cumpărate în farmacii fără o rețetă din partea medicului, mulți oameni continuă să se trateze de sine stătător. Specialiștii spun că o astfel de practică este periculoasă pentru sănătate.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică recomandă vaccinarea, drept cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor. De asemenea, ei amintesc despre importanța respectării igienei personale.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).