Marcați
Duhoarea din chişinău a ajuns la Guvern
4.09.2019, 16:25
Mirosul greoi, care a pus stăpânire pe Capitală în ultimele săptămâni, provine de la apele reziduale deversate de mai mulţi agenţi economici către staţia de epurare. În plus, concentrația de poluanți în aceste ape depășește normele admisibile. Sunt primele concluzii ale grupului de lucru creat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, pentru a investiga sursa poluării.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Iuliana Cantaragiu, care a prezentat un prim raport în şedinţa Guvernului, a declarat că, deşi legislaţia de mediu îi obligă să trateze apele poluate, agenţii economici implicați în acest proces nu respectă normele regulamentare. Prin urmare, nici staţia de epurare nu reuşeşte să filtreze la modul corespunzător apele poluate, pe care le deversează în râul Bâc, fără a fi tratate corespunzător.

- Şi acest lucru se întâmplă de ani în şir. Respectiv, s-a admis, până în prezent, de către toate guvernările anterioare, ca legislaţia de mediu să nu fie pusă în aplicare şi ca agenţii economici să nu-şi construiască instalaţii de pre-epurare a apelor uzate. Respectiv, staţia de epurare nu poatre să-şi îndeplinească funcţionalitatea.

Premierul Maia Sandu a îndemnat instituțiile de stat, inclusiv cele de anchetă, să reacționeze în acest caz, inclusiv prin amenzi aspre pentru poluarea mediului.

- Eu cred că sancţiunile trebuie să fie foarte dure. Aceste companii, aceşti agenţi economici, contează pe faptul că statul este slab, că nicio insituţie nu merge până la capăt, nu impune legea şi ei la nesfârşit tergiversează. Dar asta înseamnă aerul nostru pe care-l respirăm, asta înseamnă apa pe care o bem, asta înseamnă sănătatea noastră, a tuturor. Şi nu putem să admitem mai departe asemenea atitudine.

Guvernul examinează posibilitatea identificării unor surse de creditare a agenţilor economici pentru procurarea stațiilor de tratare primară a apelor uzate. La începutul acestei săptămâni, Procuratura Generală a anunţat despre inițierea a două procese penale în cazul mirosului neplăcut din municipiul Chişinău.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).