Marcați
Datele din certificatele de concediu medical vor fi înregistrate pe o platformă online
4.09.2019, 12:40
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat miercuri, 4 septembrie, portalul certificatelor de concediu medical. Pe acesta vor fi înregistrate datele din certificatele medicale și vor fi transmise Casei Naționale de Asigurări Sociale, care, începând cu 1 iulie 2019, calculează și achită indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, informează MOLDPRES.

Astfel, pacienții vor primi în continuare certificate de concediu medical pe suport de hârtie, pe care îl vor prezenta angajatorului. Datele de pe aceste certificate vor fi introduse pe platformă de instituțiile medico-sanitare, pentru ca ulterior informațiile să poată fi utilizate de CNAS.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ala Nemerenco a declarat la lansarea portalului că utilizarea acestuia are drept scop instituirea unui mecanism de evidență și a unui control sistemic asupra modului de plată a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă.

Din 1 iulie 2019, sunt aplicate noi proceduri de calculare și plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Conform acestora, angajatorul va stabili, calcula și achita, din mijloacele financiare proprii, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă pentru primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă. Începând cu a șasea zi, indemnizația va fi calculată și stabilită de Casele teritoriale de asigurări sociale.

moldpres

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).